donderdag 2 februari 2012

Kruidig, zoet en vrolijk; Pilav



Laatst vertelde ik over mijn ontdekking Sucuk, het kruidige turkse worstje dat een beetje aan chorizo doet denken en in allerlei gerechten te gebruiken is. Om in die sferen te blijven maakte ik er deze pilav bij, kruidig en een tikkeltje zoet door de abrikozen en rozijnen. Het paste prima bij elkaar.

Je hebt nodig:
2 kopjes rijst - 3/4 liter groentebouillon - 2 tl gemalen koriander - 1 tl kaneel - 1 tl kardemom - 1 tl gemalen komijnzaad - 10 gedroogde abrikozen - handje rozijnen - 2 uien - 1 rode paprika - 1 aubergine - zout - peper - scheutje olijfolie (geen extra vergine, die gebruiken we alleen maar voor dressing)

Zo maak je het:
  • Snipper de uien
  • Snijd de paprika fijn en de aubergine in blokjes en de abrikoosjes in kleine stukjes.
  • Bak de aubergineblokjes met wat zout en peper in een scheutje olijfolie even aan en laat een minuutje of 5 smoren tot ze zacht zijn. Schep ze daarna uit de pan.
  • Verhit in dezelfde pan nog een scheutje olijfolie, de aubergine zal het andere scheutje wel opgeslurpt hebben.
  • Fruit hierin de ui en de paprika.
  • Voeg de koriander, kaneel, kardemom en komijnzaad toe en bak even mee.
  • Nu mag de rijst erbij, schep het goed om en bak even mee.
  • Giet een scheutje bouillon erbij en roer tot de rijst de bouillon heeft opgenomen. Blijf dit herhalen tot de bouillon op is en de rijst gaar. Mocht de rijst nog niet helemaal gaar is voeg dan gewoon wat water toe.
  • Voeg zodra de helft van de bouillon op is de abrikoosjes en rozijnen toe. Zo wellen ze mee in het vocht en geven er extra smaak aan.
  • De laatste 5 minuten mag de aubergine erbij.
  • Proeven of het geheel goed op smaak is, je disgenoten aan tafel roepen en lekker gaan eten.

Geen opmerkingen: