Mijn fornuis is geweldig, 6 pitten, maar een piepklein brandertje voor dit soort gelegenheden dat heeft ie dus niet. Zelfs met een plaatje eronder vind ik dat het veel te hard gaat dus... in de oven ermee, zo rond de 100 graden en je krijgt een fantastisch resultaat. Een uur of 6 staat het er zeker in. Je hebt er verder amper omkijken naar, af en toe even koekeloeren en voelen, even omroeren en je kunt weer verder waar je mee bezig was. In mijn geval was dat het maken van de Griekse walnotentaart en wat andere gerechtjes voor de rijsttafel.
Mocht je dit recept gaan maken bedenk dan dat het als hoofdgerecht voldoende is voor 2 à 3 personen. Als onderdeel van een rijsttafel hangt het er natuurlijk vanaf hoeveel andere gerechtjes je maakt maar bij ons was het zeker voldoende voor 6 personen aangezien ik ook nog rendang, daging roedjak, ajam bali, 2 soorten sateetjes, tofu in ketjapsaus, eieren in kokosmelk, nasi, bami, kokosbanaantjes, boontjes in kokosmelk, emping, rempejek en kroepoek had gemaakt......De restjes smaakten gisteren heerlijk...
Je hebt nodig:
350 gram hacheevlees -1 ui - 2 teentjes knoflook - scheutje zonnebloem of arachideolie - 1 el fijngesneden gember - 3 el ketjap - zout - 1 flinke tl sambal badjak - 1 kopje water - 2 stengels bleekselderij
Zo maak je het:
- Oven voorverwarmen op 100 graden
- Ui snipperen
- Knoflook fijnhakken
- Scheutje olie verhitten
- Ui en knoflook fruiten
- Gember toevoegen, 1 minuutje meefruiten
- Het vlees toevoegen met de ketjap, zout, de sambal en het water.
- Aan de kook brengen.
- Vuur uit, deksel op pan of overscheppen in vuurvaste schaal met hetzij een deksel of aluminumfolie en in de oven schuiven
- Lekker laten stoven, af en toe even kijken.Misschien af en toe wat water toevoegen als het vocht teveel reduceert.
- Een kwartiertje voor je serveert de in stukken gesneden bleekselderij toevoegen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten