woensdag 7 december 2011

Kipcurry à la 'Chez Adriaan'



Absolute aanrader

Afgelopen week heb ik het kookboek 'Chez Adriaan' gekocht, een boek met 98 recepten plus columns van Adriaan Jaeggi. Jaeggi volgde ik altijd met veel plezier  in de Volkskrant. Zijn hilarische bijdragen waren altijd een goed begin van de dag. Helaas overleed hij in 2008, slechts 45 jaar oud.
Maar nu is er dit boek! Veel columns riepen de welbekende aha erlebnis op en weer heb ik regelmatig vreselijk moeten lachen.



Zoals de achterkant vermeldt: "Een kookboek over kreeften en kippenlevers, sexy tantes en spruitjes, en curry's die zo heet zijn dat een huisvriend tussen zijn gesmoorde snikken door piept: 'Het fijne van bij jou eten is dat je telkens zo opgelucht bent als het op is.""
En die curry gaan we maken, wel wat minder pittig....

Voor 4 personen heb je nodig::
4 ons kipfilet - 2 middelgrote rode uien of 1 grote - 2 teentjes knoflook - stukje gember van ongeveer 5 cm - 2 rode pepers - 300 ml kokosmelk - olie- 2 ons diepvrieserwtjes - limoensap - koriander - Patak's medium hot currypasta, ik heb 'Balti' gebruikt, eigenlijk voor lamsvlees maar dat mag de pret niet drukken.

Voor erbij:

Naan- Rijst - Raita - Komkommer - Chutney - Ei




Zo maak je het: 
  1. De kipfilet  in blokjes snijden
  2. Ui snipperen en de teentjes knoflook fijnhakken
  3. Zaadlijsten uit de pepers halen en de rode pepers in stukjes snijden
  4. Gember fijnsnijden of raspen
  5. In een pan een beetje olie verhitten en de kip al omscheppend bruin bakken
  6. Kip uit de pan halen en op een bord leggen.
  7. In dezelfde pan de ui,knoflook, pepers en gember fruiten
  8. De currypasta toevoegen. Voor de hoeveelheid pasta volg je de aanwijzingen op de pot of het pakje en verder gewoon je eigen smaak. Even mee laten bakken.
  9. De kip toevoegen plus de kokosmelk en het limoensap.
  10. 15-20 minuutjes lekker laten sudderen.
  11. Na 10 minuten de erwtjes toevoegen. Ik gebruik altijd extra fijn die zijn snel klaar.
  12. Even proeven of er nog wat zout bij moet. Ik vind van niet maar smaken verschillen zoals men weet.
  13. De liefhebbers van koriander strooien er flink wat koriander overheen.
  14. Opdienen met gekookte rijst en wat dingetjes die je lekker vindt uit 'Voor erbij'.
Tot slot: 'Chez Adriaan'  98 makkelijke recepten uit de keuken van Adriaan Jaeggi is te vinden bij iedere gerenommeerde boekhandel. 
ISBN/EAN : 9789046810866
Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Illustraties: Floris Tilanus
     

2 opmerkingen:

Tessa zei

Dat boek van Adriaan Jaeggi staat ook op m'n 'nog te kopen' lijstje. Altijd als ik bij m'n ouders op bezoek was las ik z'n column. Zooo leuk, geestig. Binnenkort maar gewoon halen. Heb tenslotte nog een boekenbon in m'n portemonnee!! ;)

Eetlust zei

Ja doen! Heb tijdens het lezen echt weer zo gelachen. Genoot altijd enorm van zijn columns