woensdag 21 januari 2015

Aardse paddenstoelensoep

Nadat we vorige week een aantal gezellige uurtjes doorbrachten bij schoonzus en zwager ter ere van zijn verjaardag worstelden we ons tegen de harde koude wind in naar huis. Verraderlijke windvlagen , dan van voren, ineens een flinke ruk van rechts. Ben er wel klaar mee en al helemaal met die dagen vol schemer en donkerte. Zo zelden is er maar een spoortje helder licht te bekennen, ik word er wat iemelig van.
Gelukkig wachtte er thuis een pan met ruige troostsoep. Zo eentje die past bij het weer. Geen zijdezachte velouté of helder bouillonneke , grof!
Vol paddenstoelen met ter verhoging van de feestvreugde een pittige peper en een scheut cognac. Terwijl ik met de soep bezig was schoot me een blogpost van Antoinette te binnen, je weet wel van Italiaans koken met Antoinette, waarin ze het recept geeft voor home made porcini -bouillonblokken en ik staarde ineens wat mistroostig naar mijn gekochte paddenstoelenbouillonblokje. Had ik er maar eerder aan gedacht dan had ik het fijn zelf kunnen maken.
Helaas pindakaas, dat moet ik even bewaren voor een andere keer.

In het recept genoemde paddenstoelen kun je natuurlijk vervangen door paddenstoelen naar eigen keus.



Je hebt nodig voor 4 personen:

300 gram kastanjechampignons - 25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) - 200 gram oesterzwammen - 1 ui - 1 winterwortel (ong. 150 gram) - 2 teentjes knoflook of 1 grote teen - 1 gedroogd rood pepertje - 1 flinke kruimig kokende aardappel - 3 takjes peterselie + 2 el fijngesneden peterselieblad -1 glas droge witte wijn - 2 el cognac - 100 ml room - 1 paddenstoelenbouillonblokje - 1 runder- of groentenbouillonblokje.- 1 liter water - scheutje olijfolie.

Zo maak je het:

Doe de gedroogde porcini in een bakje en schenk er net zoveel kokend water op tot ze onderstaan. Laat ze wellen.

Snipper alvast de ui en knoflook. Schrap de wortel en snijd in kleine blokjes.
Aardappel schillen en in blokjes verdelen.
250 gram kastanjechampignons in stukjes snijden, evenals de helft van de oesterzwammen.
Zodra de porcini geweld zijn ook hiervan ongeveer de helft in stukjes snijden. Het vocht bewaren!

Verwarm in een pan een scheutje olijfolie en smoor hierin rustig ui, wortel en knoflook op laag vuur.
Voeg de fijngesneden paddenstoelen toe, een verkruimeld gedroogde peper (zonder zaad!)en in stukken gehakte takjes peterselie.
 Zet je hittebron wat hoger en bak de paddenstoelen zachtjes.
Na vijf minuten afblussen met witte wijn, paar minuten laten pruttelen.
Aardappelblokjes erbij plus water plus het welvocht van de porcini en de bouillonblokjes.
Breng aan de kook om vervolgens het vuur weer lager te zetten en alles zachtjes te laten pruttelen tot de wortel en aardappel zacht zijn.
Nu gaat vriend staafmixer erop maar mix het grof,
Zo dat is gebeurd. Er zijn nog paddenstoelen over, snijd ze in plakjes en voeg toe aan de soep samen met 2 el cognac.
Minuut of tien zachtjes warmen. Room toevoegen plus fijngehakte peterselie, vijf minuten warmen, maar laat het vooral niet koken!

Lekker met kaasuienbrood of gewoon een fijn stokbrood met roomboter


Geen opmerkingen: