donderdag 23 oktober 2014

Ovenschotel met puree, pittig gehakt, appel , ui en seroendeng

Gloeiendhete, dampende ovenschotels die bijna door de dikste ovenwanten heen branden , ultiem comfort food op koude of regenachtige dagen.
De schemer valt al vroeger in, lampen branden en in de keuken stijgen verwachtingsvolle geuren op.
Ik kan me er 's ochtends al op verheugen.
Gisteren was het er een uitgelezen dag voor. Vandaag ook wel eigenlijk. Wat een storm, hagel, regen en onweer. Hallo weergoden iets minder mag wel. Waar een paar maanden geleden Tilburg onder water stond, was er gisteren wederom een wijk goed de klos. Bomen waaiden met wortel en al om, huizen en een kerk raakten beschadigd. Gezellige boel weer.

Maar snel aan de slag om ons daarna te wentelen in behagelijkheid.



Je hebt nodig voor 4 personen :

1 kilo kruimige aardappels - 4 uien - 1 grote appel - 500 gram rundergehakt - peper en zout - 2 tl sambal badjak ( of meer) - 1 teentje knoflook - 2 el ketjap manis -1 el tomatenpuree - 2 el seroendeng - 50 gram roomboter -100 ml melk

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels, verdeel in gelijke stukken en kook ze gaar.
Giet af, laten even uitstomen en stamp er een puree van met boter en melk. Begin eerst met de boter en voeg vervolgens beetje voor beetje melk toe tot je het smeuïg genoeg vindt. Breng op smaak met peper en zout. Beetje kerrie is ook erg lekker.

De uien schillen en in plakjes snijden. Verhit een beetje boter in een koekenpan en smoor hierin de uien op laag vuur zacht en gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Haal de uien uit de pan en houd ze apart. De pan weer goed verwarmen, klein beetje olie of boter erin om daarna het gehakt te rullen. Roer er een eetlepel tomatenpuree door en bak het een paar minuutjes mee. Knoflook erboven uitpersen en de sambal toevoegen. Vijf minuten sudderen.
Verder op smaak brengen met zout en peper.

Appel schillen en in dunne plakjes snijden. Vaak wordt appel eerst gebakken. Ik doe dat hier niet. De appel wordt wel lekker warm maar behoudt een lichte bite en zijn frisheid wat goed past bij het pittige gehakt.

Vet een lage ovenschaal lichtjes in. Verdeel er de helft van de puree over. Gehakt erop, appel en ui, afdekken met de rest van de puree. Verdeel er enkele klontjes boter over en schuif het een half uurtje de oven in.
Na 20 à 25 minuten strooi je de seroendeng erover en schuif je de schaal nog even terug.


7 opmerkingen:

Nell zei

Een soort van Hete Bliksem. Maar dan op z'n Oosters. Lekker!

Eetlust zei

Precies Nell :-) AF en toe een twistje inbouwen haha.

Marjolein zei

Gisteren al voorbereid, zometeen gaat hij de oven in. Ben benieuwd!

Eetlust zei

Ik ook! Hoe vond je het?

Marjolein zei

Heerlijk, vier volwassenen en twee kinderen hebben lekker gegeten van anderhalf keer het recept. Moet wel even flink langer in de oven om goed heet te worden.
We eten het vast nog wel eens.

Carolien zei

Mijn goede voornemen voor 2015 is om vaker iets nieuws te koken. Dit is een grote kanshebber om als eerste aan de beurt te zijn!

Eetlust zei

Leuk Carolien! Heb je het inmiddels al gemaakt? Ben erg benieuwd wat je er van vond :-)