vrijdag 11 juli 2014

Kruidige zwartoogboontjes met spinazie en tomaat

Zwartoogboontjes, black-eyed beans,cornille, fagioli occhio, lobia zo maar wat namen voor een wel heel leuke boon. Geen rare snijboon maar een olijkerd met een snoeperig zwart oogje. Een kleintje in de bonenfamilie en dan moet je wel wat uiterlijk vertoon tevoorschijn toveren om een beetje op te vallen niet waar.
Deze kereltjes smaken ook nog eens buitengewoon goed en houden wel van gevarieerd gezelschap.
Of je er nu een salade van maakt met bijvoorbeeld citroen en rucola, ze verwerkt in een stoofpotje, soep of lekker met rijst en flink wat peperig gedoe. Ze vinden het allemaal best.

Koop gewoon eens een zakje bij de toko of in de supermarkt als ze het daar hebben. De Turkse winkel heeft ze vast ook. Laat een uurtje of zes weken in ruim water. Spoel daarna goed af en speur naar eventuele ongerechtigheden. Je zult toch maar net dat ene over het hoofd geziene kiezeltje kraken. Je hoeft daar niet echt bang voor te zijn, het komt niet vaak voor maar jij zult maar die pechvogel zijn. Vandaar dus.
Vervolgens zet je ze weer op met water en kook je ze in ongeveer 40 minuten gaar. Het kan wat korter zijn of net wat langer. Gewoon controleren door een boontje in je mond te steken.
Laat uitlekken in een vergiet.

Vervolgens ga je natuurlijk verder met dit recept :-) Je kunt het serveren als bijgerecht voor vier personen maar ook met zijn tweetjes eten als hoofdgerecht. Dat laatste deden wij. Op de planning stond kip in kerrie-kokossaus. Normaal gesproken trek ik de bus rijst uit de kast om erbij te serveren maar ik was even rijstmoe. Geen zin. We hebben de rijst geen seconde gemist.




Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 personen als bijgerecht en voor 2 als hoofdgerecht.

Je hebt nodig:

200 gram gedroogde zwartoogboontjes - 200 gram verse spinazie - 1 flinke tomaat - 1 ui -3 teentjes knoflook - 1 cm gember -  2 rode Spaanse pepers - 3 tl gemalen koriander (ketoembar) - 1 tl gemalen komijn (djinten) - 1 tl kurkuma - zout - scheutje olie

Zo maak je het:

Laat de boontjes zoals hierboven al beschreven een uurtje of 5 à 6 weken in ruim water. Giet ze vervolgens af, spoel nog even om en zet ze op met schoon water. Kook in 30 tot 40 minuten gaar maar niet tot pap.

Snipper de ui en de knoflook. Hak de gember en pepers fijn. Halveer de tomaat en verdeel in stukjes.

Verwarm een scheutje olie en fruit hierin de ui, knoflook, pepers en gember op niet te hoog vuur tot de uien glazig zijn.
Voeg koriander, komijn en kurkuma toe. Schep het goed door elkaar.

Nu de stukjes tomaat  erbij en laat de boel op laag vuur sudderen tot de tomaat zacht is.

Voeg boontjes toe, laat lekker warm worden om tot slot de spinazie erdoor te scheppen. Zodra de spinazie is geslonken is het klaar. Afhankelijk van je smaak nog wat zout toevoegen.

Lekker met hardgekookt ei en naan. Geef er rijst bij als je geen vlees eet.



4 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Mmmm dat klinkt weer ontzettend lekker. Verzin je die gerechtjes nu allemaal ter plekke? Deze gaat zeker een keer bij ons op tafel komen, waarschijnlijk wel zonder de koriander, want daar zijn we niet zo'n fan van, maar ik verheug me er al op.
Fijn weekend.
Anita

Eetlust zei

Hoi Anita, Veel recepten zijn weer variaties op dingen die ik al jaren maak. Door een paar ingrediënten te veranderen krijg je weer een nieuwe combi. Zo simpel is dat :-) Maar ik probeer ook regelmatig voor mij onbekende recepten uit. Uit kookboeken, via pinterest, andere bloggers en met bronvermelding natuurlijk. Wat betreft koriander, ik vind verse echt niet lekker. Zeep!Maar de gemalen zaadjes (ketoembar) smaken totaal anders, niet met elkaar te vergelijken.Gebruik ik zelfs heel veel. Vinden jullie dat ook niet zo lekker? Anders maar eens proberen :-) Jij ook fijn weekend!

Nell zei

Oei, nog nooit gebruikt, deze zwartoogjes. Tis goed dat er medebloggers je soms wijzen op dit soort producten. Wat me ook altijd opvalt bij de eieren op jouw foto's: die zien er echt heul supervers uit met dat dooiertje zo mooi in het midden. Komen vast niet uit de supermarkt.

Eetlust zei

Maar gauw een keer doen Nell, het zijn zulke lekkere boontjes! En wat betreft de eitjes, het zijn Blije Kip eieren uit.. de supermarkt :-)