woensdag 19 februari 2014

Gruyère-Emmentalertaart met gerookt spek of gestoofde ui

Dit is denk ik één van de sappigste, smeuïgste kaastaarten die ik ooit heb gemaakt. Zo eentje die je bijna kunt lepelen. En geloof me, er zijn er honderden de oven uit gekomen.
Romige gesmolten kaas met van die fijne plakjes gerookt spek. Niet teveel spek, overdrijven is ook een vak.
Vlees is een no go area? Stoof een in ringen gesneden  ui of twee, drie smeltend zacht in boter met wat verse tijm plus een goede draai peper. Misschien een korrel of wat zout maar niet teveel daar de kaas al genoeg zout bevat.
De taart op zijn gemak gaar laten worden. In punten verdelen en laat het genieten met een grote G maar beginnen. Geef er een salade bij zonder al te veel fratsen met een simpele dressing van olie, azijn of olie en citroensap als fris tegenwicht. Een lekkere hand verse kruiden door de salade maakt het af.



Trek gekregen? Dan gaan we maar eens aan de slag. Te beginnen met het deeg, briseerdeeg heet dat en het moet een uur of drie in de koelkast rusten voor je het kunt gebruiken.

Je hebt nodig voor het deeg:

200 gram tarwebloem - 100 gram koude boter in kleine stukjes - 1/2 tl zout - 1 dl koud water.

Zeef de bloem en vermeng het met de boter en het zout. Je kunt het in de keukenmachine doen, gebruik dan de pulseknop, een keer of 5 moet genoeg zijn. Gebruik je je handen, kneed het dan zachtjes en vooral snel met je vingertoppen door elkaar zonder dat je het tot een elastisch deeg kneedt. Het moet  kruimelig blijven.
Giet er nu voorzichtig beetje bij beetje het water erbij. Meng door elkaar en vorm er snel een bal van. Wikkel het in huishoudfolie en leg minstens drie uur in de koelkast.

Verder heb je nodig :

175 gram gruyère - 75 gram geraspte Emmentaler - 250 ml room - 250 ml melk - 2 eieren - zwarte peper - 6 plakjes gerookt spek of ringen gestoofde ui - lage taartvorm van 26 cm doorsnede.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de taartvorm in, vooral de ribbeltjes als je een vorm met ribbeltjesrand hebt.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het tot een ronde lap net wat groter dan de vorm. Misschien een klein beetje bloem gebruiken bij het uitrollen maar niet teveel.

Klop de eieren los met melk en room, wat zwarte peper, ietsjepietsje zout.
Leg de lap in de vorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Snijd de Gruyère in plakjes en leg het erop. Strooi de Emmentaler erover. Verdeel de plakjes spek of gestoofde ui over de taart.

Giet het eiermengsel erover. Maal er nog lekker wat peper over. Druk het overhangende deeg op de rand naar beneden en haal het eraf.Schuif het de oven in en bak het in zo'n 50 minuten gaar. Dek eventueel af als de bovenkant te donker wordt.

In vieren snijden of drie afhankelijk van de eetlust en gloeiend heet opdienen. Voorzichtig eten ter voorkoming van blaren in je mond.

.


Geen opmerkingen: