donderdag 30 januari 2014

Ovenschotel met aardappel-bloemkoolpuree, gehakt, bloemkoolcrumbs en amandel

Reizen met de trein vind ik totaal niet vervelend. Op mijn gemak met een tijdschrift in een hoekje kruipen, af en toe naar buiten staren naar het voorbij snellende landschap. Gewild of ongewild gesprekken opvangen waarbij ik me regelmatig verbaas. Sommige mensen bespreken op luide toon hun besognes alsof ze gewoon thuis zijn. Over de eksterogen van Marie hoef ik niets op te vangen hoor, of de vechtscheiding van een ander. Afijn, vaak is het wel vermakelijk.
Staan vernikkelen op het perron vind ik wat minder. En daar was ik gisteren toch aardig mee bezig. O, wat was het koud!  Bij terugkomst in Tilburg maar extra hard naar huis gefietst.  Op naar de warme kachel, verwarming bedoel ik.
En op naar een spicy ovenschoteltje voor wat warm getintel. Het hielp.

Zo'n schaal met smeuïge puree en gehakt roept wel om een tegenhanger vind ik. In de vorm van een korstje van paneermeel of kaas, een knappertje om een Olvaritbeleving te ontwijken.
Dat heb ik deze keer gedaan met bloemkoolkruimels en geschaafde amandel. De rauwe bloemkool roostert lichtjes en je behoudt de bite. Ga ik vaker doen!





Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 personen.

Je hebt nodig:

500 gram kruimige aardappels  - halve bloemkool voor de puree - paar roosjes voor de kruimels - 300 gram rundergehakt - 1 grote ui - 1 winterwortel - 1/2 bakje champignons - 2 teentjes knoflook - 2 bosuitjes - 2 el ketjap manis - 1 koffielepel sambal oelek - 1/4 tl gemalen komijnzaad - 1/4 tl gemalen sereh - 1 koffielepel kerrie - 1 el geschaafde amandel - peper en zout - klontje roomboter - scheutje melk - 1 el zonnebloemolie

Zo maak je het:

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Schil de aardappels en snijd in stukken. Maak de bloemkool schoon en verdeel de roosjes in iets grotere stukken dan de aardappel. Kook ze samen gaar in een pan met niet teveel water. Stomen kan ook natuurlijk.
Giet af en laat even uitwasemen. Stamp er een puree van met wat boter en een scheutje melk. Breng op smaak met de kerrie, peper , zout en serehpoeder.

Snijd de bosui in ringetjes en schep het door de puree. Zet de puree weg tot gebruik.

De ui in halve ringen snijden en de champignons in plakjes. De winterwortel eerst schrappen, in de lengte halveren, in reepjes snijden en vervolgens in blokjes. Knoflook snipperen.
Verhit de olie in een koekenpan en rul hierin het gehakt. Wortel, ui, champignons en knoflook erbij. Omscheppen en een paar minuten zachtjes meebakken.
Ketjap, sambal en komijn toevoegen en nu een klein kwartiertje zachtjes laten sudderen.

Mooi moment om wat bloemkoolroosjes tot kruimels te verwerken. Snijd ze eerst in heel dunne plakjes en hak het vervolgens fijn. Gaat heel snel, fluitje van een cent.

Vet een ovenschaal lichtjes in.
Verdeel het gehakt over de bodem, vervolgens gaat de puree erop. Verdeel de bloemkoolkruimels erover en bestrooi met het amandelschaafsel.
Zet het 30 minuten in de oven. Af en toe even kijken of de amandel niet te donker wordt. Dan kun je het beter even afdekken met wat alufolie. Hier was dat niet nodig.

Tijd om aan tafel te gaan!

4 opmerkingen:

Culinette zei

Fijn recept. Ik vind Olvaritbeleving overigens wel een heel geweldig woord! Die houden we erin.

Eetlust zei

Het zegt het precies he :) Iedereen snapt wat je bedoelt haha. Dank je Culinette!

Nell zei

Tegengestelde smaken en texturen maken van een gerecht vaak een goed gerecht. Lekker hoor, zo'n ovenschotel als je vernikkeld thuis komt.

Eetlust zei

Soep, stoof, oven, het zijn de gerechten voor ons koukleumen :-)