maandag 13 januari 2014

Alain Ducasse - Puur Natuur Vis Schaal- en Schelpdieren

Een informatief en speels boek met tachtig recepten die zoals het voorplat belooft eenvoudig te bereiden zijn. Bij dat laatste wil ik meteen een kanttekening plaatsen, beginnende koks lopen bij sommige recepten zeker vast. Een beetje ervaring is een must maar met wat uitdaging is ook niets mis en al doende leert men niet waar.Niet ieder recept is voorzien van een foto maar dat vind ik geen bezwaar. Een heldere beschrijving van de werkwijze is in mijn optiek belangrijker en daaraan is voldaan. Fotolovers wees gerust, er zijn genoeg prachtige prenten te vinden.
Een minpuntje voor sommigen kan zijn dat de benodigde ingrediënten in de tekst verwerkt zijn en niet zoals we veelal gewend zijn in een kolom ernaast.
Aan de andere kant, het dwingt je wel om datgene wat je wil gaan maken meteen goed te lezen. En een goede voorbereiding is het halve werk. Naast het recept vind je nu handige tips. Aan de bovenkant de benodigde bereidingstijd plus het seizoen waarin je het gerecht het beste kunt bereiden.

Het boek is verdeeld in drie stukken zoals de titel ook al aangeeft; vis, schelpdieren en schaaldieren. Ieder gedeelte start met een soortbeschrijving, habitat en een omschrijving van het visvlees. Handig als je een alternatieve soort wil of moet gebruiken in verband met de verkrijgbaarheid. Behalve deze drie heb je ook nog het weekdier oftewel de pijlinktvis, octopus en zeekat en deze hebben ook een plekje in het boek gekregen.
Ofschoon veel recepten  Frankrijk ademen, dat krijg je met een van oorsprong Franse kok, zijn er ook Aziatische en Arabische invloeden te vinden. Van terrine van sardines naar griet met kerrie, gember, limoen en bulgur tot langoest á la nage met chardonnay, zalm in zoutkorst met koriander, makreel met komkommer en honing en hamburger van pijlinktvis.

Ducasse heeft er voor gekozen alleen vissen te gebruiken die niet bedreigd worden door overbevissing en op milieuvriendelijke wijze worden gevangen. Om er nu zeker van te zijn dat ook hier in Nederland geldt kun je altijd kijken op Viswijzer.

Vis eten wij eigenlijk te weinig, schaal - en schelpdieren lees garnalen en mosselen daarentegen weer heel vaak. Van een mooi stukje vis kan ik met volle teugen genieten maar het ontbreekt me vaak aan inspiratie. Ideeën om eens andere combinaties te maken. Uitstapjes die wellicht niet zo voor de hand liggen. Daarom wilde ik dit boek graag aan mijn verzameling toevoegen. Wijting met eekhoorntjesbrood en kastanjes, het zou niet in me opgekomen zijn. Wulken met pompoen evenmin.

Al met al een aantrekkelijke uitgave voorzien van duidelijke informatie, gedegen uitleg, een aansprekende vormgeving, foto's en illustraties. Geschikt voor iedereen die net als ik eens wat meer met vis aan de slag wil.
Ietwat ervaring in de keuken is wel een pré al zijn er ook recepten te vinden die gerust door beginners gemaakt kunnen worden. Goed lezen en durven, dan kom je al een heel eind.

Alain Ducasse, Paule Neyrot, Christophe Saintagne - Puur Natuur, Vis schaal- en schelpdieren, 2013, Fontaine Uitgevers, gebonden, 158 pag., fotografie Pierre Monetto

Te koop voor 17,95 euro

Geen opmerkingen: