donderdag 28 november 2013

Spinazie met appel en walnoten uit de wok

De blaadjes zijn zo'n beetje allemaal gevallen. Wat gaat dat toch ineens rap. Het gros heb ik inmiddels bij elkaar geharkt voor enkele reis stort.  Maar er komt nog een reisje bij denk ik, we wonen in een groene buurt dus er dwarrelt nogal wat de tuin in wat zeker niet van 'onze' bomen is dat weet ik zeker. En ik maar vegen en harken. Het laatste restje mag tussen de planten en struiken, mocht het gaan vriezen dan zijn ze tenminste voorzien van een lekker warm dekentje. Houden wij ook van, gaan ook geen kou zitten lijden als het niet hoeft.
Maar goed, het is een kale boel. Halen we het groen fijn naar binnen en op ons bord.
Met spinazie bijvoorbeeld. We eten het regelmatig, ouderwets met een eitje, in een hartige taart, door een curry of de pasta. Dit is weer eens een andere variant Razendsnel wokken met wat ui en appel, afmaken met geroosterde walnoten voor een kleine crunch.
Je hebt mensen die verwijderen alle steeltjes van de blaadjes spinazie. Dat doe ik niet hoor, die steeltjes zijn prima te eten en voor je een zak spinazie hebt ontsteeld heb ik een hele maaltijd op tafel staan. Laat er maar lekker aan zitten.



Voor 2 personen heb je nodig:

500 gram spinazie - 1 ui - 1 appel - klein handje walnoten - chilivlokken -  peper en zout - scheutje olijfolie

Breek de walnoten in stukjes, hoeft allemaal niet zo pietepeuterig en rooster ze in een voorverwarmde wok of koekenpan zonder olie of boter. Wel erbij blijven, het kan snel gaan en op verbrandde noten zit niemand te wachten.
Hevel ze over in een bakje.

Snipper de ui, schil de appel, verdeel in vieren en haal het klokhuis eruit. Snijd de partjes appel in blokjes.
Verhit een wok of grote koekenpan. Giet er dan pas een scheutje olijfolie in.
Spinazie samen met de ui erin en husselen maar tot de spinazie geslonken is. Op het laatst de appel nog even mee roerbakken. Breng op smaak met peper, zout en gemalen chilivlokken.Verdeel de spinazie over twee borden en strooi er de geroosterde walnoten over.

Past prima in de afdeling AGV (aardappels groente vlees) of als aanvulling op je vegamaaltijd.

woensdag 27 november 2013

Stoofpotje paprika, kidneybonen en rookworst

Het kan je zomaar ineens overkomen. Iets zien, er niet meteen de vinger op kunnen leggen om vervolgens jaren terug geworpen te worden. Heel vreemd.
Zoals zo vaak neusde ik in kookboeken op zoek naar het welbekende 'iets'. Iets van inspiratie, iets van een briljant idee, een gewone iets om te maken voor 's avonds. Het liet nogal lang op zich wachten gisteren.
Mijn oog viel op een recept. Frankfurters met rode peper. Knakworsten. Mijn hart sloeg er niet sneller van. Het boek schoof ik opzij en opeens was het er. Iets. Iets verscheen op mijn netvlies, iets wat al minstens dertig jaar uit het laatje met herinneringen was verdwenen.
Een pan verscheen voor me, een koekenpan waarin mijn vader plakjes rookworst stond te bakken  met kerrie, ketjap en sambal. En die plakjes verdwenen in een andere pan met tomaten, bruine bonen en uien. Geen flauw idee wat er verder inzat. Paprika's eind jaren zestig, begin jaren zeventig was dat al gemeengoed? Ik kan het me niet herinneren.Het is geen chili en geen BB met R, een creatieve ingeving van vaders denk ik.
Het Iets was gevonden, aan de slag.



Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 personen. Grote eters moeten misschien maar extra bonen of paprika toevoegen of geef er nog een ander bijgerechtje naast.

Ik heb gebruikt:

1 rookworst van 250 gram - 1 blik tomatenblokjes - 1 blik kidneybonen - 1 rode paprika - 1 groene paprika - 2 uien - 1 rode peper - 1 flinke teen  knoflook ( of 2 kleinere) - 1 koffielepel gemalen koriander - 1 koffielepel gemalen komijn - 2 el ketjap manis - 1/2 koffielepel kerrie - 1/2 koffielepel sambal oelek - 1/2 blokje groentenbouillon - zonnebloem of arachideolie.

Zo maak je het:

Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika's in dunne reepjes. De uien in vieren snijden en mogen in grove stukken verdeeld worden. Haal de zaadjes uit de rode peper, snijd fijn evenals de knoflook.

Verwarm in een braadpan een scheutje olie. Fruit hierin de ui, paprika en rode peper tot de paprika een beetje zacht begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en laat zachtjes even meebakken.
Komijn en koriander erdoor roeren.. Tomatenblokjes erbij plus een half blokje groentenbouillon, de boel omscheppen en 10 minuutjes zachtjes laten pruttelen. De kidneybonen zonder het vocht erbij doen, nogmaals door elkaar scheppen en verder laten pruttelen.

De rookworst in plakjes snijden. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de plakjes lichtjes aan. Voeg kerrie, 1 el ketjap en sambal toe. Een minuut of 10 heel zachtjes bakken, de smaken trekken nu lekker in de rookworst.
De worst mag nu de andere pan in samen met de andere eetlepel ketjap, laat het nog zo'n 5 à 10 minuten meestoven en klaar is Kees.
De rookworst behoudt zijn pittige smaak en geeft het tegelijkertijd ook weer af aan het stoofpotje.

Geef er witte rijst bij

maandag 25 november 2013

Champignonragout in een handomdraai

Vrijdag kwam één van de vriendinnen lunchen. Nou ja lunchen, het liep al tegen half drie 's middags. Aangezien we elkaar al een tijdje niet gesproken hadden vonden we een vervroegde vrimibo, vrijdagmiddagborrel en niet de naam van een drankje zoals vriendin in eerste instantie dacht,  wel kunnen. Het is per slot van rekening maar één keer per week weekend niet waar.
Iets warms smaakt altijd goed zeker nu het kouder wordt. Wat te denken van een ouderwets pasteitje. Je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan, al helemaal niet als je paddenstoelen gebruikt en gewoon een bouillonblokje gebruikt om het snel op smaak te brengen.
Een pasteitje hoort voor mij echt bij vroeger. Bij Kerstavond, Oud en Nieuw, af en toe op de zaterdagavond als mijn ouders geen zin hadden om te koken. Ja dan kwam het gewoon uit een blikje.
Eerst het kleine dekseltje ophappen, dan voorzichtig een  stukje uit het bakje snijden, je mond branden aan de gloeiend hete ragout. Categorie comfort food pur sang.



De bakjes maakte ik heel eenvoudig met kant en klaar bladerdeeg en een muffinplaat. Zo eentje voor 6 cakejes. Eigenlijk vind ik dat zo'n plaat in geen één keuken mag ontbreken want ze zijn zo ongelofelijk handig. Je kunt er kleine zoete of hartige broodjes in maken, eieren in een bakje, mini hartige taartjes, deegbakjes om naderhand te vullen met wat lekkers en natuurlijk muffins. En bladerdeegbakjes! Alleen niet erin maar erop.
Je draait simpelweg de plaat om, vet de uitstulpingen licht in en vouwt er de bladerdeeg die je een klein beetje bijsnijdt omheen. Inprikken en 10 minuutjes bakken in een oven van 200 graden. Voilà , rustieke bladerdeegbakjes. Je kunt ze van tevoren maken en voor gebruik even warmen in een oven van 150 graden.

Je hebt nodig voor 4 personen:

350 gram champignons of een mix, zelf gebruikte ik ook oesterzwammen - 1 niet te grote ui - 1 teentje knoflook - 1/2 glas droge witte wijn - scheutje olijfolie - peper en zout - paar takjes peterselie - 25 gram boter - 25 gram bloem - 200 ml melk - 1 groentenbouillonblokje - 4 pasteibakjes, voor de rustieke versie zie hierboven.

Zo maak je het:

Veeg de paddenstoelen eventueel schoon en snijd ze in plakjes. Snipper de ui en knoflook.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui tot het glazig is, voeg dan de champignons toe. Bak tot ze beginnen te kleuren. Knoflook erbij en eveneens even meebakken. Door knof later toe te voegen voorkom je dat het aanbrandt en bitter wordt.
Blus af met de witte wijn. Maal er flink wat peper over en bestrooi met een klein beetje zout. Even laten sudderen.

Voor de ragout smelt je de boter. Roer er de bloem door en laat drie minuten zachtjes garen, zo voorkom je een meelsmaak.
Voeg nu scheutje voor scheutje de melk toe, gebruik een garde om te roeren zo voorkom je klontjes.
Verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg zoveel melk toe tot je de dikte hebt die je wenst. Het mag best wat dik zijn aangezien het champignonmengsel er nog doorheen moet en dat bevat ook vocht.
Zoals gezegd schep je de champignons erdoor plus fijngeknipte peterselie. Proeven en eventueel nog wat peper en zout toevoegen. Op laag vuur goed heet laten worden.

Bakjes uit de oven nemen, vullen met de ragout, wat peterselie erop voor de kleur en het heerlijke jaren zestig gevoel. Laat het u smaken!

donderdag 21 november 2013

Appel uit de oven met brie, walnoten, cranberries en honing

Berichten van sneeuw bereikten me gisteren, zo maar hier in ons eigen landje. En het oosten van Frankrijk zag er angstaanjagend uit met schuivende auto's op glibberige wegen.  Grijze lucht, grauw licht. Slechts één ding kan ik dan denken; 'Blijf alsjeblieft nog heel lang weg'. Het idee van gladheid doet me al verlammen. Vroeger te vaak onderuit geschoven vrees ik. Bont en blauw soms zoals die ene keer dat ik 's ochtends vroeg met mijn fiets naar buiten stapte om op weg naar school te gaan. Er lag een grindpad voor ons huis. Tas achterop, een flinke afzet om op gang te komen voor een fietstochtje van zo'n 25 minuten en flats daar lag ik. En dat was niet de eerste keer op dat verraderlijke paadje.
Ben er voorzichtig van geworden, misschien wel iets te maar het zij zo.

Maar even iets lekker warms, beetje zoet, beetje hartig om de beelden definitief te verdrijven.



Per persoon heb je nodig:

1 appel (jonagold of iets dergelijks) - 50 gram rijpe brie of Munster of een blauwe kaas, in ieder geval iets met wat pit.- paar walnoten - wat gedroogde cranberries - 1 koffielepel honing. Ook lekker: rozemarijn, tijm.

Snijd het kapje van de appel en verwijder met een scherp mes het klokhuis. Zorg ervoor dat je niet door de bodem gaat. Haal nog wat appel aan de zijkanten weg. Snijd dat klein en stop er wat van in de appel.
Brie in plakjes snijden en eveneens in de appel stoppen. Walnoten breken en samen met de cranberries op de brie leggen. Beetje aandrukken en de honing erover gieten.

De appel is vrij zoet, gebruik dan ook zoals ik hierboven al vermeld een kaas met karakter anders vallen de smaken helemaal tegen elkaar weg en proef je alleen appel. Dat is zonde.
Je kunt de cranberries ook in de appel stoppen. Ze worden vrij snel wat donker in de oven maar ik vind dat persoonlijk niet zo erg :)

Bak het 20 minuten in een oven van 200 graden. Lepel het daarna lekker uit.



dinsdag 19 november 2013

Rijst met kabeljauw, garnalen en cajunkruiden

Hebben jullie een potje cajunkruiden klaar staan? Zo niet, kijk dan even hier hoe je dat snel en gemakkelijk voor elkaar krijgt. Nee, niet naar de supermarkt rennen!
Volgens mij heb ik wel eens verteld dat de husband de combi rijst en vis maar zozo vindt. Enigszins sceptisch werd er dan ook wel naar deze visschotel gekeken. Misschien diep van binnen een zucht en denkend 'Ze weet toch dat...' Het gezicht klaarde na een paar happen helemaal op. Missie geslaagd, rijst met vis is wel lekker zolang er een goede saus bij zit dus.
Houd er bij het maken rekening mee dat het nog 10 minuutjes  de oven in gaat, bak de kabeljauw vooral niet te lang.  Droge vis is echt niet te pruimen.



Je hebt nodig voor 4 personen:

500 gram kabeljauwfilet - 20 rauwe middelgrote garnalen - 200 gram rijst - 1 flinke el cajunkruiden -  1 tl mosterdzaad - 6 lenteuitjes - een stuk of 6 bospeentjes - 1/2 tl paprikapoeder - 250 ml slagroom - 1 tl gedroogde basilicum - 150 ml droge witte wijn - olie - boter - zout (eventueel)

Zo maak je het:

Schrap de worteltjes en snijd in plakjes. De lenteui in ringetjes.

Kook alvast de rijst gaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 als je hetelucht gebruikt.

Pel de garnalen en verwijder de darmkanaaltjes door over de rug met een scherp mesje een snede te maken, trek het er vervolgens met de punt van je mes uit. Is even klusje maar het zijn maar 20 garnalen en eten wat de garnaal ook naar binnen heeft gewerkt  wil je niet neem ik aan.
Dep de kabeljauw droog en wrijf het in met een halve el cajunkruiden,wat mosterdzaad en eventueel een beetje zout..
Zet garnalen en kabeljauw koel weg tot gebruik.

Verhit in een koekenpan 25 gram boter en fruit hierin eerst 5 minuten de wortel, voeg lenteui toe en fruit nog een minuutje. Een halve eetlepel cajunkruiden erbij plus de basilicum en paprikapoede. Goed omscheppen.
Afblussen met de witte wijn. Even laten uitbruisen en een minuut of drie koken.
Tijd voor de room. Schenk het er langzaam en al roerend bij. Laat het een kleine tien minuten zachtjes koken maar let op dat het niet teveel indikt.
Voeg na zeven minuten de garnalen toe. Schep om. Ze hoeven niet helemaal gaar te worden aangezien het nog de oven ingaat.

Verhit in een andere koekenpan boter en olie. Bak hierin de filets ongeveer 2 minuten aan beide kanten. Goed checken, ze mogen nog wat rauw zijn van binnen. De oven maakt het werk af.

Verdeel de gekookte rijst over het midden van een ovenschaal. Snijd de kabeljauw in stukken en verdeel het erover. Schenk de saus  met de garnalen erover en schuif het geheel nog 10 minuten in de oven.

Door de room misschien niet de allergezondste maaltijd maar lekker! Ook door het pitje van de cajunkruiden. Geef er bijvoorbeeld nog sugar snaps bij of boontjes voor voldoende groente.

Het recept zat in één van mijn mappen, herkomst??? Wie het weet mag het zeggen :)


zondag 17 november 2013

Linzensalade met rode ui, kerstomaatjes en zachte geitenkaas

In de Allerhande spotte ik een salade met linzen. Kwam dat even goed uit. We vierden een feestje gisteren ter ere van husbands verjaardag. In plaats van een tafel vol kleine hapjes besloot ik een grote pan stoofvlees te maken. Dank je wel wildpan, je hebt je nut weer buitengewoon bewezen.
Alleen stoofvlees is ook maar een eenzame bedoening, er moest wat bij. Ratatouille, gebakken aardappeltjes en in de kast stond nog een pak Du Puy linzen. Bingo.
Het is een eenvoudige salade. De aardse linzen met de pittige ui, zoete tomaatjes en milde bijna smeltende geitenkaas in combinatie met een dressing van olijfolie, mosterd en citroen maken het tot een topsalade. Al zeg ik het zelf.
Maak je deze salade als onderdeel van een buffet zoals ik heb gedaan dan is het voldoende voor zo'n 25 mensen.





Ik heb gebruikt:

500 gram gedroogde linzen - 500 gram kerstomaatjes - 6 rode uien - 5 el fijngehakte peterselie - 150 gram zachte geitenkaas -8 el olijfolie - 2 el grove mosterd - sap van een halve citroen - teentje knoflook - zout - peper - klein schepje suiker (deze citroen deed zijn karakter eer aan, zuur! Als ik een citroen zuur vind dan weet je het wel.  Even compenseren met wat suiker)

Zo maak je het:

Kook de linzen volgens gebruiksaanwijzing. Du Puy linzen hebben een klein half uurtje nodig. Test regelmatig, je wilt ze immers niet tot pap laten koken.
Giet af en spoel af met koud water zodat ze niet doorgaren. Laat uitlekken in een vergiet.
Halveer de kerstomaatjes en snijd de uien in dunne ringen.
Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, citroensap en een uitgeperst teentje knoflook. Breng verder op smaak met zout en peper. Ook zo'n zure citroen? Beetje suiker erbij.
Vermeng deze dressing met de linzen. Hussel de tomaatjes, ui en gehakte peterselie erdoor. Laat minstens een uur intrekken. Verdeel er tot slot verkruimelde geitenkaas over. Een paar dunnen straaltjes olijfolie, nog wat gemalen peper en de schaal kan op tafel.

En die schaal was na afloop nagenoeg leeg, zegt genoeg toch!

Bron van inspiratie : Allerhande

woensdag 13 november 2013

Cajunkruiden zelf maken

Cajunkruiden kennen we wel toch. Dat heerlijke mengseltje van onder andere cayennepeper, knoflook, ui en tijm. Pittig maar ook weer niet té. Je kunt het kopen maar het is net zo gemakkelijk om de smaakmakers in een potje te stoppen en even te husselen. Wil je meer pit dan stop je er extra cayenne in zo simpel is het. Een ander groot voordeel van zelf mengsels maken is dat je  kunt beslissen of je er wel of geen zout in wilt stoppen. Ik maak het altijd zonder en voeg zo nodig tijdens het koken zout toe. Gelukkig is het tegenwoordig ook allemaal zoutloos te koop maar ik geef de voorkeur aan zelf doen. Net zo leuk. Maak een flinke voorraad, stop in leuke potjes en deel ze uit aan familie en vrienden als het zo uitkomt. Zelf gemaakte cadeautjes vallen altijd in de smaak.

Cajunkruiden zijn allemansvrienden.  Vlees, vis, groente, in hartig brood, strooi wat over je gebakken aardappeltjes, ze kikkeren er helemaal van op.



En zo simpel. Het enige wat je moet doen is:

1 el knoflookpoeder - 1 el uienpoeder - 2 koffielepels cayennepeper - 2 koffielepels gedroogde tijm - 1 koffielepel gedroogde oregano - 1 koffielepel gemalen zwarte peper - 1 1/2 koffielepel witte peper

in een potje stoppen en schudden. Voor meer voorraad verdubbel of verdrievoudig je eenvoudig de hoeveelheden.

Maak maar snel een potje want binnenkort krijgen jullie een recept waarin deze kruiden prominent aanwezig zijn.

maandag 11 november 2013

Lezen en koken uit Greendelicious Kruiden van Natascha Boudewijn

Kruiden, we gebruiken het allemaal. Is het niet vers dan wel gedroogd. Ze geven je maaltijd net dat tikkeltje extra, halen de smaak van groente op, verdiepen stoofpotten en verrijken baksels. Zonder is het maar snel een saaie boel. Veel soorten zijn heel gemakkelijk zelf te kweken. In de vaste grond of in potten. Vaak bloeien ze ook nog eens prachtig en trekken ze vlinders aan, bijen. Die twee hebben het al zo lastig, ook dat is een goede reden om met kruiden aan de slag te gaan.
Daarnaast is zelf kweken leuk en veel goedkoper. Met een zakje zaad kun je de hele familie voorzien van verse plantjes.



Natascha Boudewijn schreef eerder het boek 'Greendelicious - Puur koken met je eigen oogst' en nu is er van haar hand 'Greendelicious Kruiden - koken met kruiden uit je eigen tuin' verschenen.
Een pleidooi voor het zelf kweken, hoe kan het ook anders. Gedegen uitleg over hoe je het beste kunt zaaien, stekken en kweken met een handige verdeling over de seizoenen. Ook in de winter kun je verse kruiden oogsten, denk aan salie dus maak er gebruik van.. Ze daagt je uit om naast de o zo bekende rozemarijn, oregano, peterselie andere onbekendere soorten te proberen. Barbarakruid bijvoorbeeld, het schijnt wat weg te hebben van waterkers.
Behalve kruiden zijn ook veel bloemen eetbaar, we staan er niet altijd bij stil.  Natascha zet de goudsbloem in het zonnetje evenals de bloemen van de bergamot, dropplant en Kaapse knoflook.
Zelfs de simpelste salade fleurt er helemaal van op.
Laten we ook vooral niet vergeten dat kruiden een positief effect op je gezondheid kunnen hebben. Trek een siroopje van tijm bijvoorbeeld, het helpt bijzonder goed bij keelpijn . En de bacillen tieren welig rond momenteel!

Een mooi uitgangspunt om  je voor altijd eigen te maken is te accepteren dat je je tuin deelt met de andere bewoners. Ook jij bent als het ware een gast ook al zorg jij ervoor. Maak je niet te druk over wat opgepeuzelde plantjes, er blijft genoeg over.

Om je verder te inspireren bevat het boek recepten, vegetarische recepten wel te verstaan maar laat je daar als vleesliefhebber zeker niet door weerhouden. Limonade van de dropplant, herfstsalade van zoete en bittere kool,  witlofsoep met aardpeerchips, muntaardappeltjes uit de oven of geitenkaashapjes met bergamot, het zijn zo van die fijne extraatjes die op iedere tafel kunnen verschijnen.

Natuurlijk maakte ik een recept, twee zelfs; een taartje met schorseneren en pecannoten plus rozemarijnsaucijsjes. En die laatste deel ik met jullie. Gewoon omdat het verrukkelijk is en er weer een feestmaand aan komt waarbij de meesten zich buigen over originele hapjes en drankjes.
Saucijs? Aha hoor ik de vleeseter nu denken, dat is toch worst? Jazeker... worst van pompoen. En als er iets is waar je in deze tijd van het jaar mee om de oren geslagen wordt is het wel de pompoen.



Het recept heb ik een heel klein beetje veranderd maar dat zal geen groot nieuws zijn.

Je hebt nodig voor ongeveer 18 hapjes:

1 flespompoen - 2 sjalotjes - 1 rode peper - 1 flinke teen knoflook anders twee teentjes -1 cm gember - 3 el geraspte Parmezaanse kaas of een andere oude kaas - 1/2 el fijngeknipte rozemarijnnaaldjes - maanzaad - 6 plakjes roomboter bladerdeeg - olijfolie - 2 eierdooiers -peper en zout.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Ontdooi de bladerdeeg. Je kunt ook bladerdeeg uit de koeling gebruiken, laat die in je koelkast liggen en haal het er vijf minuten voor gebruik uit.

Schil de pompoen. Een flespompoen is goed hanteerbaar, toch halveer ik het eerst, verwijder pitten en de draderige bedoening binnenin, snijd het in dikke plakken en schil ze vervolgens. Werkt prima.

Goed, de plakken snijd je in dobbelsteentjes en hussel je om met 1 eetlepel olijfolie. Spreid het uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif in de oven en bak de pompoenblokjes ongeveer een half uurtje tot ze zacht zijn. Na 20 minuten even controleren, iedere oven is anders.

Snipper de sjalotjes en snijd de rode peper in dunne ringetjes. Het zaad kun je eventueel verwijderen maar de pompoen kan het goed hebben zonder te pittig te worden.
Rozemarijn fijnhakken en de gember raspen. Verwarm in een pannetje 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de sjalotjes tot ze glazig zijn.
Voeg gember, rode peper en rozemarijn toe. Pers de knoflook uit. Schep alles door elkaar en bak een minuut of drie mee. Zet vervolgens apart tot gebruik.

Zodra de pompoen gaar is, haal je het uit de oven. Verhoog de temperatuur van je oven naar 200 graden.

Maal de pompoen grof in je keukenmachine, met een staafmixer gaat ook prima.
Klop een eierdooier los en schep het door de pompoen. Vermeng het daarna met het sjalottenmengsel, voeg de geraspte kaas toe  en breng verder op smaak met zout en een flinke draai peper.

Verdeel 2 eetlepels van dit mengsel over de breedte van een plakje bladerdeeg. Maak er de vorm van een worstje van. Laat de randen vrij en rol het op. Zorg ervoor dat de naad naar beneden ligt.
Snijd het  met een scherp mes in drie of vier stukjes en leg het met de naad naar beneden op de bakplaat waar je een nieuw stuk bakpapier op hebt gelegd.
Ga zo door met de rest van het deeg en mengsel.

Klop een eierdooier los. Bestrijk de saucijsjes en strooi er wat maanzaad over. Ook lekker is om er samen met het maanzaad een klein beetje zeezout overheen te strooien. Niet te veel zout hoor!

Bak ze een minuut of 20 tot ze gaar en bruin zijn. Controleer regelmatig.

Dit hapje is getest door mijn eigen familie proefpanel en ze vonden het allemaal heerlijk, ook de echte vleeseters!

Voor nog meer lekkere recepten hoef je maar 1 ding te doen.
Naar de boekhandel want daar is dit boek met kleurrijke en uitnodigende foto's  te koop voor 18,75 euro.
En daarna op één van de adressen die achter in het boek vermeld worden zaad of plantjes kopen en fijn aan de slag!

Natascha Boudewijn - Greendelicious Kruiden, koken met kruiden uit je eigen tuin, 2013, Uitgever Becht, ISBN 978 902 301 392 1



vrijdag 8 november 2013

Kofta Curry uit Pakistan

Sappige, malse gehaktballetjes bedekt door een sausdekentje.  Die je smaakpapillen verbazen, doen opveren van vreugde om vervolgens een enthousiaste rondedans te beginnen.
Dit zijn geweldige ballen! Kruidig, pittig, warm alles komt samen door de vele specerijen en kruiden.
Net als alle ballen heb je ze in schier oneindige samenstellingen, iedere streek zijn bal, net als hier.
Deze hebben een Pakistaanse achtergrond en heb ik uit de 'Currybijbel' geplukt, het boek waar ik al eerder over schreef en helaas nog maar zo slecht verkrijgbaar is. Een extra druk kan ik de uitgever van harte aanbevelen want er is vraag naar heb ik gemerkt.
Gelukkig verscheen er onlangs het kookboek 'Uit India' van Kumar en Suba Mahadevan. Zelf heb ik het (nog) niet in de boekenkast staan maar als ik het zo eens bekijk lijkt het me een prima aankoop.

Essentieel voor de smaak van de balletjes is  ze minstens 6 uur in de koelkast te laten rusten. Langer mag uiteraard ook.
Herkenbaar zal wel zijn dat je denkt alles in huis te hebben en op het moment suprême zoek je je wezenloos naar in mijn geval kardemompeulen. Ik weet toch zeker dat... Wel poeder. Nou ja, er is weer wat veranderd aan het recept.
Kaneel, laurier en kruidnagels (plus kardemompeulen die ik niet had) dien je in een stukje stof te vouwen, dichtbinden en mee trekken in de saus. In de kast liggen van die theezakjes die je zelf kunt vullen met een mengsel naar keuze. Ping! Werkt super! Kruiden erin, dichtbinden met wat keukentouw, over de rand van je pan hangen en vastknopen aan  je pan.





Je hebt nodig voor 4 personen:

Voor de balletjes: 
600 gram runder-of lamsgehakt - 2 à 3 teentjes knoflook, ik heb van die reuze gevallen dus dan is 2 wel genoeg - 1 ui - 1 1/2 el gemalen koriander - 3/4 el gemalen komijn -  5 cm gember - 1 1/2 tl cayennepeper - 2 tl zout - 3 el peterselie ( oorspronkelijk koriander maar zoals u weet houd ik niet van verse koriander) - 1 ei - peper uit de molen.

Snipper ui en knoflook heel fijn. Schil de gember en rasp het. Vermeng vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar. Kneed gerust een paar minuten, het komt de smaak en structuur van de balletjes alleen maar ten goede, Draai er vervolgens balletjes ter grootte van een walnoot van. Dek af en zet minstens 6 uur in de koelkast.

Voor de saus:

2 à 3 teentjes knoflook - 3 groene pepers - 5cm gember - 2 uien - 3 tomaten - 1 el tomatenpuree - 1 el gemalen koriander (ketoembar) - 1 tl kurkuma - 1 tl gemalen kardemom- 1 1/2 tl cayennepeper - 2 kaneelstokjes - 2 laurierblaadjes - 6 kruidnagels - stuk of 8 zwarte peperkorrels - 125 ml gezeefde tomaten - 4 el zonnebloemolie- 1 liter water of runderbouillon. Ik heb bouillon gebruikt, je hoeft dan geen extra zout te gebruiken. Gebruik je water voeg dan 1 tl zout toe en verder naar smaak. Of half water, half bouillon.

Hak de knoflook, evenals de pepers. Verwijder eventueel de zaadjes uit de pepers. Schil de gember en snijd in stukjes. Doe deze drie met 3 el water in de blender en draai er een sausje van.

Snipper de uien en bak ze een aantal minuten in de olie tot ze lichtbruin kleuren. Giet er dan de inhoud uit de blender bij en bak 2 minuten. Doe 2 eetlepels water in de blender, zet hem nog even aan en giet het vervolgens in de pan. Zo benut je ook wat onderin is blijven hangen optimaal.

Snijd de tomaten in stukken en voeg ze toe. Bak ze tot ze zacht zijn, dit duurt ongeveer tien minuten. Tomatenpuree erbij, roeren, minuutje fruiten.

Cayennepeper, kurkuma, kardemom en koriander toevoegen en omscheppen. Water of bouillon erbij plus de gezeefde tomaten, roeren en zachtjes aan de kook laten komen.
Stop intussen in een builtje de kaneel, kruidnagels, laurier en zwarte peperkorrels. Bind goed vast en hang het in de pan.
Laat de saus met deksel half op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen.

Nu mogen dan eindelijk die balletjes erbij. Zet je hittebron zo laag mogelijk, eventueel een plaatje eronder als dat kan en stoof ze tot ze gaar zijn.  Houd de saus een beetje in de gaten, wordt het te dik voeg dan wat water toe. Vind je het te dun vis de balletjes dan uit de pan zodra ze gaar zijn en kook de saus wat verder in.
Haal het zakje met specerijen uit de pan.

Schep de balletjes met de saus in een schaal of verdeel het over borden. Geef er rijst bij, komkommer met wat yoghurt, chutney ( maak deze tomaten-appelchutney eens!)  en naan is natuurlijk ook nooit weg.

donderdag 7 november 2013

Twee jaar Eetlust en een weggevertje

Precies twee jaar geleden zette ik de eerste voorzichtige stappen in bloggersland. Het werd een mooie ontdekkingstocht die nog lang niet ten einde is.
Mooie, fijne, lieve mensen ben ik al tegengekomen. Ontluikende vriendschappen. Nieuwe ervaringen.
Herkenning. Veel humor. Passievolle ondernemers met prachtige producten.
Ruim 350 posts zijn er geschreven. En gelukkig worden ze ook gelezen. Steeds meer. En dat doet mij deugd.
Daarom wil ik jullie bedanken. Voor jullie reacties, de feedback, jullie aanwezigheid. Hoe kan ik dat beter doen dan met iets fijns voor in de keuken.

Bij Kookpunt heb ik een braadslede voor jullie uitgezocht. Kijk, dit is 'm. Het is er eentje van Vogue met gietijzer en geschikt voor alle hittebronnen!Zelf kook ik al jaren op een fornuis van Boretti. Toen ons oude keukentje destijds  in de steigers werd gezet had ik één grote wens, zo'n fornuis. Ik loerde er al tijden naar. We zijn nog steeds erg blij met elkaar. Maar dit terzijde. De braadslede is hittebestendig tot 250 graden en een afmeting van 39,5x23x6,5 cm.  Daar kun je je best mee uitleven.Vinden jullie het wat? Lees dan maar snel verder.



Kennen jullie Kookpunt trouwens? Kookpunt is zo'n winkel waar je verdwaalt tussen het aanbod, waar je met meer dan de bedoeling was de deur uitgaat. Verdraaid gevaarlijk voor kookliefhebbers.
Of je nu aan nieuwe pannen van bijvoorbeeld Fissler toe bent, je keuken meer kleur wilt geven met de handige en mooie producten van Joseph Joseph of Alessi, je je op instorten staande pedaalemmer wilt vervangen door een designexemplaar van SimpleHuman, ze hebben het. Een groentesapje maken met een slowjuicer van Versapers om de dag gezond te beginnen? Geen enkel probleem. Iedereen vindt er wel wat,  hoe groot of klein je budget ook is.

En ovenschalen dus, zoals deze die ik weg mag geven. Aan één van jullie omdat dit blog jarig is.

Natuurlijk moet je er wel wat voor doen. Voor niets gaat de zon op.

Ik ben nieuwsgierig naar jullie braadsledeproof  lievelingsgerecht. Stel dat je wint, wat ga je hierin dan maken?

Vertel me dat in een reactie op dit blog. Zorg er wel voor dat ik je na afloop van de actie  kan vinden anders is je inzending helaas ongeldig.
Reageren kan natuurlijk ook op Facebook of Twitter. Je ziet, ik ben overal bereikbaar.
Een heel recept hoef je niet in te sturen.
Als je wint vraag ik je het recept overigens wel. Dan ga ik het maken en publiceer ik het op Eetlust. Deal?

Deze actie loopt tot donderdag 14 november 21.00 uur.

Vrijdag 15 november maak ik de winnaar bekend!

Ben heel benieuwd naar jullie creatieve reacties!

Update 15 november:

Iedereen enorm bedankt voor de felicitaties en leuke reacties. Ik heb me weer prima vermaakt :)

Maar nu..............

De nummertjes zijn gehusseld en uit de hoge hoed is de naam tevoorschijn gekomen van ..........

NELL NIJSSEN

Gefeliciteerd Nell, je hebt inmiddels een mailtje van me ontvangen. Dat er maar veel lekkere gerechten gemaakt mogen worden!

De andere inzenders enorm bedankt en niet getreurd er komt vast nog wel eens iets voorbij :)

maandag 4 november 2013

Homemade Tortilla's

Weet je dat je tortilla's heel gemakkelijk zelf kunt maken? Die suggestie heb ik al meerdere malen te horen gekregen. Zeker naar aanleiding van mijn post 'Zomerse wraps'. En iedere keer antwoordde ik braaf dat ik dat inderdaad wist, dat ook regelmatig doe maar het voor mij ideale recept nog niet had gevonden. Tortilla's die zacht blijven, die moest ik hebben. Die, ook al staan ze twee uur op je tafel met hapjes,  nog steeds te rollen zijn.
Over deze ben ik erg tevreden. En durf ik het aan ze met jullie te delen. Heb ik tevens bewezen dat ik ze heus ook wel eens zelf maak :)



Je hebt nodig:

250 gram bloem - 140 ml lauw water - 1 koffielepel bakpoeder - 120 ml zonnebloemolie - 1/2 koffielepel zout.

Zo maak je ze:

Vermeng alle ingrediënten met elkaar en kneed tot een soepel deeg. Het zal een beetje plakkerig blijven maar dat is ook de bedoeling.
Wikkel het in plasticfolie en laat 45 minuten rusten.

Verdeel het deeg vervolgens in 8 of meer stukken.
Strooi wat bloem op je werkblad en rol ze heel dun uit
Verhit een koekenpan met dikke bodem tot het goed heet is.
Leg een tortilla in de droge pan. Je ziet meteen bubbels omhoog komen. Bak 30 seconden, draai om, bak nog eens 10 à 15 seconden. Leg ze op een bord waar je een theedoek op legt. Vouw de doek erover en ga zo door met bakken tot het deeg op is.

We aten ze bij dit stoofpotje met kip.

vrijdag 1 november 2013

Stoofpotje Kip met groene pepers, groene paprika en inspiratie

Het wordt me wel eens gevraagd. Hoe ik aan al die verschillende recepten kom. Of we wel eens gewoon aardappels, spinazie en gehaktballen eten. Of naar 'de Chinees' gaan. De laatste twee vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden. Natuurlijk doen we dat. Denk maar aan de dagen dat er geen berichten van mijn hand verschijnen. Zitten wij lekker aan de bloemkool hoor of met friet en kroketten voor de buis. En daar valt niet zoveel interessants over te vermelden toch?

Maar waar komt de inspiratie vandaan naast kookboeken, magazines, kookprogramma's, familierecepten  en je eigen opgedane ervaringen. Nog niet eens zo lang geleden is er een ander fenomeen bijgekomen; internet. Een schatkamer zo kun je het wel noemen. Voor de twintigers van nu een normaal fenomeen maar voor mensen van mijn generatie ging er destijds een wereld open.
Bedenk het maar eens, zonder internet bestonden al deze blogs niet, zochten we in de bieb nog gewoon onze informatie, geen Facebook, geen Twitter, geen email. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen.
De ideeën voor een aantal recepten op dit blog zijn dan ook opgedaan bij andere receptenverspreiders. Bloggers die je 'kent' via de sociale media of waar je toevallig belandt door bijvoorbeeld Pinterest.
Ik denk om maar wat te noemen aan de kletskopjes van Maaike, de kroketjes van Tessa, pizzadeeg van Esmée, broodjes van Wilma en bloemkoolfritatta van Antoinette.
Nu kun je altijd doen alsof al die ideeën helemaal aan eigen brein zijn ontsproten maar dat is natuurlijk niet zo netjes. Een vermelding is het minste wat je kunt doen ook al heb je dusdanig aan een recept zitten sleutelen dat je het bijna als van jezelf kunt bestempelen. Het oorspronkelijke idee is van iemand anders niet waar. En die verdient dan credits, zo werkt dat.

Onderstaand recept is dan ook gebaseerd op eentje van iemand anders. Op Pinterest kwam ik een New Mexico Pork and Green Chili Stew tegen van Big Ranch. Big City en ik realiseerde me zelden groene pepers te gebruiken. Daarnaast houden wij zoals jullie wel weten enorm van hart en ziel verwarmende stoofpotjes.  Te laat was het om rundvlees uren te laten stoven, varkensvlees eten wij zelden dus de keus voor kip was snel gemaakt. Nu eens geen poten maar filet. Niet voor acht tot tien mensen maar voor drie. Bij hem geen paprika, bij mij wel net als naast komijn ook koriander. En zo ontstaat er een ander recept. Was ik dit echter niet tegengekomen deze week dan had het dus ook gisteren niet op tafel gestaan. Zo werkt dat.

Laat je niet afschrikken door de groene pepers, ze geven een milde smaak af aan het stoofpotje. Je hoeft echt geen liter water in de aanslag te hebben.





Je hebt nodig:

400 gram kipfilet - 2 uien - 2 groene paprika's - 4 groene pepers - 2 à 3 teentjes knoflook - 2 tomaten - 3 flinke aardappels - 1 tl gemalen koriander - 1/2 tl gemalen komijn - 1 tl gedroogde oregano - 2 el fijngehakte peterselie - 1/2 tl cayenepeper - 1/2 liter kippenbouillon - 1 el zonnebloemolie - zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de kip in stukjes en bestrooi met zout en peper. De uien, tomaten  en paprika's eveneens in stukjes snijden maar niet te klein. Verwijder de zaadlijsten uit de groene pepers en hak ze. Knoflook snipperen.

Verhit in een braadpan de olie. Bak hierin de kip snel om en om. Voeg dan de uien, paprika, knoflook en groene pepers toe, bak een minuut of vijf op laag vuur.
Komijn, koriander, oregano en cayenneper erbij, husselen en heel eventjes meebakken.
De tomaat de pan in samen met de kippenbouillon.
Breng zachtjes aan de kook, zet je hittebron vervolgens zo laag mogelijk en laat een uur sudderen.
De kipfilet wordt heerlijk zacht en mals.

Schil de aardappels, maak er niet te grote dobbelstenen van  en doe ze bij de kip. Laat nu nog half uurtje sudderen.
Op het laatst voeg je de peterselie toe. Is de saus te dun naar je smaak? Roer 1 tl maïzena los met wat water roer het erdoor. en laat het iets meer binden.

Geef er tortilla's bij om de saus mee op te vegen en iets van een salade of bonen.