donderdag 19 september 2013

Pindakaaskoekjes van de juf

Op de basisschool zat hij nog die zoon van me. Het zal in groep zes geweest zijn.
Een aantal keer per jaar werd er een extra activiteit aangeboden, variërend van drummen tot tekenen en tot vreugde van de zoon ook koken.
Op een dag kwam hij thuis met de mededeling dat ze pindakaaskoekjes hadden gebakken. Koekjes met pindakaas erin, ik kon me er niet meteen iets bij voorstellen.
Ze waren superlekker aldus de kleine kok en nee allemaal op dus moeders kon niet proeven. Maar de juf ging het recept uittypen voor hen. Ah fijn want ik was toch wel erg nieuwsgierig.
Enige tijd later konden zoon en ik aan de slag. Uiteraard zou hij me wel instrueren. Kon na het proeven niet anders dan zijn eerdere opmerking beamen. Super lekker en super gemakkelijk!

Vorige week kwam ik het recept weer tegen. Het zat keurig in één van de vele mappen met knipsels. Vertedering bekroop me. Vroeger is dood zegt men wel eens maar zo af en toe is het heerlijk terug te blikken.
En dat doe ik met deze pindakaaskoekjes van de juf.

Het recept heb ik wel aangepast. De 175 gram bruine basterdsuiker heb ik teruggebracht naar 125 gram. Ze smaken er niet minder om! Heerlijk bros met een vleugje pindakaas.



Je hebt nodig voor ongeveer 35 koekjes:

125 gram zachte roomboter - 125 gram pindakaas - 125 gram bruine basterdsuiker - 1 ei - 175 gram zelfrijzend bakmeel

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 175 graden

Roer de zachte roomboter met de basterdsuiker romig. Je kunt hier ook een mixer voor gebruiken.
Voeg vervolgens het ei, de pindakaas en zelfrijzend bakmeel toe. Vermeng alles goed tot je een homogeen geheel hebt.

Leg op een bakplaat een stuk bakpapier.  Maak bergjes met een koffielepel en leg ze op de bakplaat met wat ruimte ertussen.

Bak ze in 15-20 minuten gaar. Hier waren ze na 15 minuten prima maar je weet het... iedere oven is anders. Even afkoelen op een rooster, smikkelen maar!

Ter variatie kun je op de bergjes ook amandelschaafsel leggen of door een deel van het deel wat chocolade raspen of wat cocos dat lijkt me ook wel wat.

2 opmerkingen:

Antoinet zei

Zoals gewoonlijk weer lopen rommelen met de ingrediënten. Suiker gehalveerd. Ik ben niet zo van de zoete.
Zelfrijzend bakmeel zelf gemaakt van boekweitmeel. Dat had ik wel in huis. :)
En ik had pindakaas met nootjes.
Maar ze zijn erg lekker. Bedankt! Recept staat bewaard.

Eetlust zei

Daar zijn recepten voor... lekker mee rommelen, ik doe niet anders :) Fijn dat ze in de smaak vielen!