dinsdag 20 augustus 2013

Simpele salade met kikkererwten

Op de een of andere manier wil het maar niet vlotten met die kikkererwt. Waar bruine bonen, kapucijners of de witte al dan niet regelmatig bij velen op tafel staat, de kikkererwt krijgt maar bedroevend weinig aandacht. Dat vind ik jammer.
Daarom nu een hele simpele salade met deze knapperige jongens die echt wat toevoegen aan smaak en structuur in je mond. Veel fratsen heb je er niet bij nodig, gewoon een goede olijfolie, liefst een beetje groen en grassig, een plens citroensap en wat kruiderijen.
Voor een wat uitgebreidere versie voeg je simpelweg een beetje feta toe, oude kaas is ook zeer smakelijk. Een olijfje, wat kappertjes. Denk eens aan ansjovis of een mooie droge ham. Gedroogde abrikozen, cranberries. Afijn, je ziet maar.
Waar het mij vandaag om gaat; koop toch eens wat vaker die kikkererwten, niemand wil een muurbloempje zijn.



Je hebt nodig:

! blikje kikkererwten van 450 gram - 1 rode ui - 1 tomaat - gemengde sla -  1/2 citroen - 3 el olijfolie - 1/2 teentje knoflook -peper en zout - gemalen chilivlokken - verse kruiden als bieslook, oregano, basilicum, citroentijm, pimpernel (Deze heb ik zelf in de kruidentuin staan en daarom in deze salade gebruikt). Gebruik gerust peterselie of koriander.

Laat de kikkererwten uitlekken. Snij de ui in dunne ringen en halveer het weer. De tomaat in stukjes.
Maak een dressing van de olijfolie, het sap van ongeveer een halve citroen ( even proeven of je het niet te zuur vindt, dat verschilt natuurlijk per persoon), een uitgeperst half teentje knof,wat zout, peper en gemalen chilivlokken.
Meng de sla, kikkererwten, ui en tomaat met de dressing.
Was de kruiden, droog met wat keukenpapier en knip de bieslook over de salade heen. Trek de blaadjes van de oregano en citroentijm, strooi het erover. Basilicumblaadjes kun je het beste scheuren.

Voeg vervolgens toe wat je lekker vindt of eet het zo op zoals wij deden.

Zin in meer kikkererwten? Probeer dan de kikkererwten in tomatensaus eens!

2 opmerkingen:

StudioZakka zei

Jammie! Ik onderschrijf je warme pleidooi voor de kikkererwt hoor. Maar ja, bij ons staan ze dan ook zeer regelmatig op het menu. Ze gaan in de couscoussalade, de couscousstoofpot en verschillende soepjes. Héérlijk! En supergezond (denk ik).

Geniet van jullie vakantie!

Groetjes,
Rosalie

Eetlust zei

Lekker he, vinden wij ook! En niet alleen in de hummus. Bedankt voor je goede wensen Rosalie, gaat zeker lukken!