dinsdag 2 april 2013

Paaskrans; ook voor paasloze dagen

Paasstol, kerststol, pinksterstol, ja heus die laatste zag ik vorig jaar echt, het zijn heerlijke broden alleen vinden ze in huize Eetlust de spijs niet lekker. Zo'n ielig probleempje is met gemak op te lossen door een brood zonder spijs te bakken of kopen. Ik weet het maar op de één of andere manier zijn ze  hier van stollen niet zo gecharmeerd.
Dan zoeken we toch gewoon wat anders, keus genoeg. Was het vorig jaar een limoenbrood in laagjes, zo lekker!, dit jaar werd het een krans, gevuld met rozijnen en abrikoos. Eigenlijk moet er ook moscovade in maar dat vind ik weer niet lekker. Cranberry's wel, die kunnen wat mij betreft in ieder seizoen.
Het handige van dit dit soort recepten is dat je de vulling helemaal aan kunt passen aan je eigen wensen zolang je er maar voor waakt dat je de voorgeschreven hoeveelheid niet teveel overschrijdt. Het deeg is vrij zacht en nogal kleverig, een keukenmachine of broodbakmachine (alleen laten kneden)  is aan te raden
Dit luchtige lichtzoete brood kun je natuurlijk altijd maken, daar hoeft het geen Pasen voor te zijn!Je hebt nodig voor het deeg:
225 gram bloem - 90 ml lauwe melk - 1 ei - 6 gram gist - 2 el poedersuiker -1/2 tl zout - 25 gram zachte roomboter

Voor de vulling:
40 gram rozijnen - 50 gram cranberry's - 60 gram  gedroogde abrikozen in stukjes gehakt - 1 1/2 tl kaneel - 1/2 tl piment - 25 gram gesmolten boter

Om af te werken:
wat pecannoten - 2 à 3 gedroogde abrikozen in stukjes - paar cranberry's en rozijnen - 4 el poedersuiker - 1 el sinaasappelsap.

Zo maak je het:
Vermeng alle ingrediënten voor het deeg met elkaar behalve het zout. Voeg het zout toe na 5 minuten kneden.Kneed in totaal 10-15 minuten, het blijft vrij zacht en kleverig.
Vet een kom heel licht in met wat olie, hevel het deeg erin over, draai het een keer om en dek de kom af met een stuk huishoudfolie wat eveneens licht ingevet is. Zet op een warme plek en laat een uurtje rijzen, in ieder geval tot het in volume is verdubbeld.

Bestrooi je werkblad met wat bloem. Haal het deeg uit de kom, sla het zachtjes door en laat 5 minuten afgedekt liggen. Rol het vervolgens uit tot een rechthoek van 30x40 cm. Bestrijk de lap met gesmolten boter. Strooi er vervolgens kaneel en piment over. Verdeel de rozijnen,. stukjes abrikoos en cranberry's over de lap, laat de randen vrij.
Vouw de korte kant een beetje naar binnen en rol het deeg vervolgens vanaf de lange kant op.
Buig de uiteinden naar elkaar toe zodat je een ring krijgt en plak vast met wat melk of water.
Leg de ring op een met bakpapier beklede bakplaat en knip met een schaar het deeg om 3 à 4 cm voor 2/3 in.
Buig het uit elkaar. Bedek met ingevet  plastic folie en laat 30 tot 40 minuten rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Bak de krans na het rijzen in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Maak een glazuur van 4 el poedersuiker met 1 el sinaasappelsap. Zodra de krans grotendeels afgekoeld is maar nog wel warm is druppel je de glazuur over het brood. Hierbij ging ik enigszins de mist in, de krans was nog te warm waardoor het glazuur er af droop. Een gevalletje haastige spoed is zelden goed, dan weten jullie dat! Versier met wat pecannoten, rozijnen, abrikoos en cranberry's/ Plak ze extra goed vast door er nog wat glazuur over te druppelen.

Bron: De Broodbijbel ISBN 9789048 303069


Geen opmerkingen: