zondag 17 februari 2013

Notenkoekjes met honing

Op zondag koekjes bakken, ja gezellig en al helemaal als je weet dat dochterlief 's avonds aanschuift bij de dis en het helemaal geen ramp vindt om baksels te proeven en te eten. Vorige week maakte ik pindakoekjes, daar had de zoon weer mazzel mee, vandaag deze variant dus met gemengde noten en wat honing. Mensen met een pinda-allergie kunnen ze gerust eten, er zit geen kruimeltje pinda in.
Daar zit ook vaak het misverstand, een pinda behoort niet tot de notenfamilie maar is een peulvrucht. Het is een éénjarige plant, de bloemen ontwikkelen zich tot peulen met daarin 1 of 2 zaden. De stengel met de peulen wordt langer en langer tot het de grond raakt, daarna boort het zich als het ware in de grond waarna de peulen gaan rijpen en ontkiemen. Vandaar ook de naam aardnoot.Voor ongeveer 24 koekjes heb je nodig:
1 ei - 75 gram roomboter - 75 gram witte basterdsuiker - 125 gram zelfrijzend bakmeel ( of bloem met wat bakpoeder) - 125 gram ongezouten gemengde noten zoals paranoten, hazelnoten, amandelen en dergelijke - 1 1/2 el honing - 1 tl zout.

Zo maak je ze:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Hak de noten redelijk fijn maar niet tot gruis. Verwarm de honing in een klein pannetje en roer de noten erdoor met een theelepeltje zout. Schep goed om en laat een minuut of 2 karameliseren. Laat ze wat afkoelen.
Mix het ei, de suiker en de boter in ongeveer 5 minuten  tot een luchtige crème.
Meng het meel er beetje bij beetje door tot alles goed opgenomen is.
Roer de noten erdoor, goed mengen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak deegballetjes van ongeveer 2 cm doorsnede en leg ze op de bakplaat. Druk ze met een vork een beetje plat.
Bak de koekjes ongeveer 20 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn. De koekjes zijn nog wat zacht als je ze van de bakplaat haalt, ze worden vanzelf harder bij het afkoelen.Dus denk niet te snel dat de koekjes nog niet goed zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.

En dan mag je proeven!

Geen opmerkingen: