woensdag 9 januari 2013

Zandbakjes

Hierbij niet denken aan schepjes, emmertjes, wel aan vormpjes overigens. Met slechts 3 ingrediënten kun je brosse bakjes maken die perfect geschikt zijn om te vullen met allerlei hartigs. Er zit geen zout in, geen suiker maar afhankelijk van je vulling kun je nog wel het een en ander toevoegen aan dit basisdeeg. Pas wel op dat je daarmee niet te scheutig bent waardoor de structuur van het deeg kan veranderen.
De hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 36 bakjes, mits gebakken in een minimuffinplaat. Ja daar is ie weer, de muffinplaat, eigenlijk zou iedereen er gewoon 1 of 2 in huis moeten hebben. Ze zijn ontzettend handig en niet alleen voor het bakken van muffins, ook voor deze bakjes dus. Ze blijven overigens een aantal dagen goed mits je ze bewaart in een luchtdicht afgesloten trommel of bak.
En daarna lekker vullen, met een paddestoelenragoutje bijvoorbeeld of de fetapesto van Caroline, een mousse van zalm of kip, de bonenpuree met geroosterde paprika waar ik eerder deze week over schreef kan ook prima. Wat niet eigenlijk...Je hebt nodig voor ongeveer 36 stuks:
250 gram bloem - 125 gram koude boter - 1 ei - minimuffinplaat of kleine bakvormpjes - steker.

Zo maak je het:

Zeef de bloem in een kom. Snij de boter in kleine stukjes en doe bij de bloem. Wrijf de boter nu met je vingertoppen door de bloem net zolang tot het op broodkruim begint te lijken.
Maak een kuiltje in het midden en breek het ei hierboven. Roer het er met je vingers doorheen tot het opgenomen is en je een kruimelig deeg hebt. Het deeg ziet nu ook geel.

Kneed het deeg nu snel tot een samenhangende bal. Wikkel het in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet je bakvormpjes vast licht in.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 mm dikte. Bebloem eventueel je werkblad heel licht maar niet teveel want daar houdt dit deeg niet zo van. Je kunt het ook uitrollen tussen 2 vellen bakpapier.
Steek er rondjes uit met een steker van 7 cm. Bekleed hiermee je bakvormpjes en prik zowel in de bodem als de zijkanten met een vork.
Het deeg wat overblijft door het uitsteken vorm je gewoon weer tot een balletje, uitrollen, steken en zo komen we wel aan 34 - 36 bakjes.

Bak ze tussen de 6 à 8 minuten en laat vervolgens afkoelen op een rooster. Daarna tot gebruik bewaren in een luchtdicht afgesloten trommel of bak en ze blijven zeker een dag of 4 goed.

Geen opmerkingen: