dinsdag 8 januari 2013

Mini Peppadewbroodjes

Een tijd geleden maakte ik tomaten broodrolletjes met pesto naar recept van Kookgek Wilma. Grappige broodjes zijn het, je bakt ze in een muffinvorm en indien je een minimuffinvorm gebruikt zijn de broodjes ideaal voor feestjes of een lunch. Daarnaast zijn ze heerlijk, zacht, en bij het happen en kauwen proef je de pesto. Aanrader dus.
Wat ik altijd zo fijn vind van dit soort recepten, je kunt er geweldig goed een andere draai aan geven. En die draai had ik nodig voor de allerlaatste Foodswap van 2012 met een vurig en knallend thema.
Met een pot pepers gevuld met roomkaas en wat cayennepeper voor door het deeg werd er een nieuwe variant geboren die door het proefpanel in Huize Eetlust instemmend knikkend want praten met de mond vol is not done werd goedgekeurd.



Je hebt nodig voor 24 kleine broodjes of 12 grotere:

350 gram bloem - 35 gram suiker - 7 gram gedroogde gist - 6 gram zout - 1 ei - 180 ml melk - 1 tl cayennepeper - 1 pot hete pepers met roomkaas (peppadews) met een inhoud van 250 gram - 24 zwarte olijven - 1 losgeklopt ei om de broodjes mee te bestrijken - muffinplaat met 6 of 12 holtes. Zelf heb ik 2 platen met 12 holtes gebruikt.

Zo maak je het:

Vermeng bloem, suiker, gist, ei en de melk en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Het deeg blijft redelijk zacht maar dat is ook de bedoeling. Voeg daarom niet te snel bloem toe maar kneed nog even door. Vorm een bal van het deeg.
Vet een schone kom in met wat olie, leg de deegbal erin en draai het rond zodat de bal ook aan alle kanten ingevet is. Dek af met een huishoudfolie of douchemuts (komen die dingen toch nog van pas) en laat een uur rijzen.

Vis in de tussentijd de pepers uit de pot en pureer ze in de keukenmachine of met een staafmixer. Voeg net zoveel olie uit de pot toe tot het een smeuïge pasta is. Zet weg tot gebruik.
Vet de muffinplaat in.

Als je minimuffinplaten gebruikt verdeel je het deeg nu in 2-en en rol je ieder deel uit tot een rechthoek. Voor muffinplaten met 6 holtes rol je de hele bal uit tot een rechthoek van ongeveer 48 cm
Besmeer met de peppadewpasta en rol het deeg op. Druk zachtjes even aan.
Verdeel het deeg voor minibroodjes in 2x 12 stukken  en voor een grote muffinplaat in 12 stukken.
Leg ieder rolletje  in een holte, druk er een zwarte olijf in en laat afgedekt met plasticfolie nog een klein half uurtje rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei. Bak grotere broodjes ongeveer 25 minuten, de kleintjes hebben aan 10 à 15 minuten genoeg. Laat afkoelen op een rooster.





Geen opmerkingen: