maandag 7 januari 2013

Bruschetta met gemarineerde paprika en bonenpuree

Op een grijze miezerige zondag togen we met wandelschoenen en een doos vol ingrediënten voor hapjes richting onze zuiderburen. Het was weer After X-Mas Walk time. Een dag bijpraten, lachen, wandelen en uiteraard samen eten. De taken waren weer verdeeld en dit jaar nam ik de hapjes voor bij de borrel voor mijn rekening. Voor mijn gevoel stond ik nu al weken deegbakjes te vouwen, groente te roosteren, te pureren, hakken en bakken, niet zo raar natuurlijk met al die feestelijkheden net achter de rug. Het voordeel, ik hoefde niet zo lang na te denken wat ik nu eens zou fabriceren.

Deze geroosterde en vervolgens gemarineerde paprika's met een puree van cannellinibonen uit 'Het Kookboek' van meneer Ottolenghi, wie kent hem niet, beantwoordden wederom geheel en al aan de verwachtingen. Je kunt het gemakkelijk een dag, zelfs wel twee, van tevoren maken. Ik vind het een topper. In het recept wordt gebruik gemaakt van gedroogde bonen die je eerst moet weken, maar om wat tijd te besparen heb ik 2 blikken cannellinibonen gebruikt, gaat net zo goed.



Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 15 stuks:

Voor de paprika:
2 rode en 2 gele paprika's - 2 el olijfolie - zout - 4 el extra vergine olijfolie voor de marinade - 2 el balsamico - 2 el water - 1 tl lichte rietsuiker ( witte basterd kan ook prima) - 4 takjes tijm - 2 teentjes knoflook.

Voor de bonenpuree:
2 blikjes cannellinibonen - 1 citroen - 1 teentje knoflook - 1 tl zout - flink wat versgemalen peper - extra vergine olijfolie.

En verder:
2 stengels bosui - sneetjes ciabatta of stokbrood of desembrood, net wat je lekker vindt - extra vergine olijfolie - beetje zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de paprika's in vieren en verwijder de zaadlijsten. Doe ze in een schaal met 2 el 'gewone' olijfolie en een snufje zout. Hussel om en rooster ze in de oven in 35-40 minuten gaar.
Doe in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat ze zover afkoelen tot je ze gemakkelijk vast kunt pakken.
Trek de velletjes eraf. Snij ieder kwart nog een keer in de lengte doormidden.
Klop in een kom  4 el extra vergine olijfolie, de balsamico, het water, de suiker, tijm, snufje zout en in stukjes gesneden knoflook door elkaar.
Giet dit over de paprika's en zet minimaal een half uur koel weg maar langer is beter voor de smaak.

Verwarm de bonen op laag vuur met 4 el water.  Zodra de bonen warm zijn doe je ze in de blender met het sap van 1 citroen, het teentje knoflook, ,zout en peper. Voeg langzaam scheutje extra vergine olijfolie toe tot je een gladde smeuïge puree hebt. Hevel de puree over in een bakje en laat het afkoelen. Zodra het afgekoeld is weer even proeven en eventueel hoger op smaak brengen met zout en peper. Zet koel weg tot gebruik.

Bestrijk  de plakjes brood met wat olijfolie en bestrooi met een klein beetje zout. Bak ze ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat ze vervolgens iets afkoelen. Besmeer met een dikke laag bonenpuree, verdeel er de gemarineerde paprika over en bestrooi met wat in reepjes gesneden bosui.

Waarschijnlijk heb je nog bonenpuree over, besmeer de volgende dag gewoon warme toast met deze puree, eventueel een tomaatje erop, heerlijk! Of gebruik het als dipper met pitabroodjes of naan. Ook lekker om dan nog wat za'atar over de bonenpuree te strooien.

Bron:  Ottolenghi - Het Kookboek

Geen opmerkingen: