vrijdag 3 augustus 2012

Maaltijdsalade met crispy kip en een mangochutneydip

Elise en Nina van Chicks Love Food hebben het foodblogevent van de maand juli gewonnen en daarmee de eer verdiend het event voor de maand augustus te organiseren. 'Maak een zomerse maaltijdsalade' is de opdracht en dat is een kolfje naar mijn hand. Het is overdreven om te zeggen dat ik iedere dag een maaltijdsalade kan eten, af en toe verandering van spijs is ook niet onaardig,  maar het komt aardig in de buurt.
Met nog wat bloemkool, paprika, tomaat, lenteui en kipfilet op voorraad kreeg ik het idee voor deze salade van knapperige groenten en knisperig gebakken kipreepjes met een lichtzoete mangochutneymayo om lekker de kip in te dippen.




Je hebt nodig voor 2 personen:
 Gemengde sla naar keuze (eikeblad/rucola/frisée/kropsla enz.) - 1 tomaat - 1/2 rode paprika - 1/2 gele paprika - 1 lenteui - 4 flinke roosjes bloemkool - 1/2 mango -2 el zonnebloemolie - 1 el mangochutney - 1 tl garam masala -snufje cayennepeper -peper -evt. wat zout

  • Pluk de roosjes bloemkool uit elkaar tot mini roosjes en blancheer ze kort in kokend water met een beetje zout beetgaar. Afspoelen met koud water en uit laten lekken.
  •  Snijd de paprika in reepjes, verwijder het zaad uit de tomaat en snijd de rest in stukjes.
  • Snipper de lenteui, snijd de mango in stukjes.
  • Maak een dressing van de zonnebloemolie, mangochutney, een snufje cayennepeper, een draai uit de pepermolen en de garam masala. Breng eventueel verder op smaak met wat zout.
  • Pak 2 grote borden, schik de sla erop plus de overige ingrediënten, besprenkel met de dressing. Laat in het midden een plaatsje vrij voor een glaasje mangochutneydip.


Voor de crispy kip:
150 gram kipfilet - 1 el bloem - 1 ei - grof paneermeel of panko (japans broodkruim verkrijgbaar bij de toko) - 1 tl pikante paprikapoeder - 1 tl garam masala - 1tl ketoembar - gemalen zwarte peper - zout - 1/2 tl cayennepeper. Voor de dip: 1 el mayonaise - 11/2 el mangochutney

  • Snijd de kip in lange reepjes en vermeng met wat zout en peper, de ketoembar , garam masala, cayennepeper en paprika poeder. Goed husselen. 
  • Voeg dan 1 el bloem toe en meng goed. Dek af en zet weg tot gebruik.
  • Klop een ei los, bestrooi een bord met een bergje paneermeel of panko.
  • Haal de reepjes kip eerst door het ei en vervolgens door de paneermeel.
  • Verhit in een wok of hapjespan ongeveer 3 cm arachideolie en frituur de kipreepjes knapperig en bruin. Laat uitlekken op een laag keukenpapier.
  • Maak de dip door de mayonaise te vermengen met de mangochutney, schep het in kleine glaasjes en zet in het midden van het bord.
  • Verdeel de kipreepjes over de borden.

En nu snel naar buiten om het allemaal op te peuzelen.

Geen opmerkingen: