maandag 6 augustus 2012

Limoentaart met blauwe bessen

Weer eens met zijn viertjes aan tafel, een goede reden om de taartvorm uit de kast te trekken en een frisse taart tevoorschijn te toveren. Op deze mooie augustusdag ga ik weer voor friszure kruidige limoen. Samen met sappige blauwe bessen een overheerlijke combi. Ik gebruik zest plus sap van 3 limoenen om een goede limoensmaak te krijgen.

Je hebt van die zogenaamde keukenhulpjes die erg aantrekkelijk over komen maar meestal achter in de la verdwijnen om eens per jaar op te duiken waarbij het opgepakt wordt, bekeken en weer teruggelegd voor het geval dat... Gebruiken jullie bijvoorbeeld iedere week een meloenstekertje?
 Als groot  limoen- en citroenliefhebber is één van mijn beste aankopen toch wel een zesteur van een eurootje of 8 geweest. Een rasp of heel scherp mesje voldoet ook wel maar is toch net iets meer gehannes als je gezellige schilletjes wilt trekken, zo'n klein trekkertje is echt reuzehandig. Het heeft overigens ook een nadeel, het is maar klein en dan bestaat weer het gevaar dat het  in die keukenla verdwijnt en je de hele bak op z'n kop moet zetten om dat ding op te vissen. Kan ook zijn dat dat alleen bij mij is hoor :)



 Je hebt nodig voor het deeg:
250 gram bloem - 125 gram koude boter in stukjes- 100 gram poedersuiker - zest van 1 limoen - 1 ei
  • Zeef de bloem boven een kom, voeg poedersuiker, de stukjes boter, het ei en zest toe. Kneed snel tot een samenhangend deeg. Kneed niet te lang. Verpak het in huishoudfolie en leg het een kwartiertje in de koelkast.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
  • Vet een lage taartvorm met een doorsnede van 24 cm lichtjes in.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm en langs de rand.
  • Leg er en stuk bakpapier in en leg hierop bijvoorbeeld spliterwten of gedroogde bonen of speciale blindbakvulling (keramische bonen)
  • Bak de bodem een klein kwartiertje in het midden van de oven en haal het er vervolgens weer uit.
  • Bakpapier en blindbakvulling verwijderen
Voor de vulling:
Sap van 3 limoenen - zest van 2 limoenen - 250 gram blauwe bessen - 75 gram boter - 4 eieren - 50 gram poedersuiker
  •  Smelt 75 gram boter
  • Verdeel de bessen over de taartbodem
  • Klop de eieren los met 50 gram poedersuiker en vermeng vervolgens met zest en limoensap
  • Boter erbij gieten en goed mengen tot een samenhangend geheel.
  • Schenk het op de bodem en bak de taart nog ongeveer 30 minuten tot het gaar is.
  • Uit de oven nemen en af laten koelen.

2 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Fris gebak, daar houd ik van. Niet van dat mierzoete waar je van in pampus valt en drie uur amechtig van ligt bij te komen. Dus ja, dit lijkt mij wel wat. Is het mogelijk een stukje door de kabel te proppen?

Eetlust zei

Dat moeten ze nog eens uitvinden he, ik had je met liefde en plezier laten proeven.
Ben zelf ook niet van het hele zoete al is chocolade weer een uitzondering mèt noten of andersom nog beter :)