donderdag 31 mei 2012

Focaccia met zongedroogde tomaat en rozemarijn

Typ 'focaccia' in op ons wereldwijde web en de varianten vliegen je om de oren. Ergens begrijp ik dat ook wel, dit Italiaanse brood is helemaal niet moeilijk om zelf te maken en smaakt net als alles wat uit je eigen keuken komt tig keer lekkerder dan een  afbakbrood uit de super.
De afgelopen dagen was het fantastisch zonnig zomers weer en mijn deegje voelde zich daar wonderwel bij. Tussen de plantjes op het terras werd het gezellig twee keer zo groot en smeekte er bijna om om gevuld te worden met iets extra's waarna het bruin mocht bakken in de oven. Als het buiten in het zonnetje mogelijk zou zijn geweest had deze focaccia in spé zich daar graag aan over gegeven. Maar helaas, voor het zomerse kleurtje moet het toch echt onder de zonnebank.

Het recept komt wederom van Levine een site met de allerheerlijkste broden in alle vormen en maten, van hartig tot zoet en wat ook zo fijn is .... de recepten kloppen als een bus. Aan deze focaccia heb ik een beetje  mijn eigen draai gegeven, het resultaat mag er zijn en is al uitgeroepen tot 'blijvertje'.



Je hebt nodig voor het deeg:
250 gram tarwebloem - 250 gram Farina di grano tenero "00"(De Cecco) - 7 gram droge gist - 1 el olijfolie - 10 gram zout - 220 ml lauw warm water

Voor de vulling:
5 zongedroogde tomaatjes op olie - zwarte peper - 1/2 el gedroogde rozemarijn - grof zeezout plus nog wat gedroogde rozemarijn

Zo maak je het:
  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Mocht het wat te droog aanvoelen dan voeg je een klein beetje water toe, is het te nat een klein beetje bloem.
  • Vet een kom in met wat olie en leg het deeg erin. Even keren zodat alle kanten bedekt zijn met olie. 
  • Laat het in ongeveer 60 minuten rijzen of tot de inhoud verdubbeld is.
  • Stort het deeg op een schone werkplek die je licht met olie hebt ingevet. Druk de lucht uit het deeg, dit noemen we doorslaan en maak er een bal van. Dek het af en laat het zo 20 minuten liggen.
  • Snijd in de tussentijd de tomaatjes in kleine stukjes.
  • Leg de bal deeg op een stuk bakpapier ter grootte van je bakblik.
  • Rol het deeg  op het bakpapier of bakmatje uit tot een lap van ongeveer 35 x 45 cm.
  • Verdeel over de ene helft van het deeg de tomaatstukjes plus een 1/2 el rozemarijn en wat gemalen zwarte peper.
  • Klap de andere helft van het deeg er overheen. Druk de randen vast en leg het met bakpapier en al op de bakplaat of in het bakblik.
  • Dek het af met ingevet plastic folie en laat 30 -45 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden.
  • Zodra het deeg gerezen is druk je met je vingers kuiltjes in het deeg en besprenkel je het met wat olijfolie. Strooi er wat zeezout met gedroogde rozemarijn over.
  • Bak het 15-20 minuten in het midden van de oven tot het bruin en gaar is. Laat een kwartiertje afkoelen voor je het gaat snijden.
Het oorspronkelijke recept vind je hier
Natuurlijk kun je ook verse rozemarijn gebruiken, zo'n struik staat ook in mijn tuin te groeien en te bloeien maar ik moet zoals ik eerder al schreef wat ruimte creëren in mijn kruidendoos en het smaakt voortreffelijk hoor... de rozemarijn niet die doos.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En die is me tocht lekker!!!! :-)

Eetlust zei

De mijne of die van Levine?
*grijnst* Alles wat ik van Levine tot nu toe heb gebakken is uit de kunst :)