Het deeg werd werkelijk fantastisch, alleen een beetje te veel voor 1 bakplaat van 50x30 cm. Dat is geen ramp, vanavond eten we courgettesoep, dus daar ga ik dan nog een lekker pizza-achtig broodje van bakken met rode ui, rozemarijn, kappertjes, ansjovis, olijfolie en de overgebleven mozzarella..
Van deze hoeveelheid kun je zeker 6 à 8 ronde pizza's maken, afhankelijk van hoe dun je het uitrolt. Ik ga hier nu niet goochelen met de hoeveelheden, heb je deeg over, je kunt het gewoon in de koelkast bewaren tot de volgende dag en invriezen schijnt ook geen enkel probleem op te leveren.
Wellicht kom ik nu zo in de pizza bakken mood dat ik te zijner tijd een op maat gesneden hoeveelheid deeg aan kan leveren.
Voor het deeg heb je nodig:
325 gram patentbloem - 325 gram semola (De Cecco) - 3,5 dl lauw water - 7 gram gedroogde gist - 2 el olijfolie - 1 el zout - 1 tl gedroogde oregano.
Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed het zeker 10 minuten tot het deeg soepel is. Gebruik een ietsiepietsie meer water als het deeg te droog blijft. Trek het deeg uit, vouw het dubbel, bewerk het met je knokkels, masseer het, het eindresultaat is fluweelzacht deeg.
Zet het afgedekt een uur weg op kamertemperatuur zodat het kan rijzen.
Maak ondertussen de saus met:
1 kleine ui; gesnipperd - 1 teentje knoflook; gehakt - 1 blikje tomatenpuree - 1 blik gepelde tomaten - 1 tl oregano - 1 tl gedroogde basilicum - 1 schepje suiker - zout en peper - scheutje olijfolie
Zo maak je het:
- Verhit een scheutje olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.
- Voeg de overige ingrediënten toe en laat het een minuutje of 20 zachtjes pruttelen. Zet vervolgens de staafmixer erin en pureer het tot een egale saus. Laat het afkoelen.
Knip een stuk bakpapier ter grootte van je bakplaat.
Verhit je oven zo hoog mogelijk, laat je bakplaat erin staan zodat de plaat ook zo heet mogelijk wordt.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit ter grootte van je bakplaat, het bakpapier kan dus als mal fungeren. Bebloem het lichtjes met het uitrollen. Snijd het teveel aan deeg weg, net zolang tot je de voor jou goede dikte hebt.
Of... verdeel het deeg in 6 ã 8 stukken en maak er ronde pizza's van.
Schuif het uitgerolde deeg op het bakpapier, dat gaat het gemakkelijkste als je het oprolt met je deegroller.
Verdeel er tomatensaus in een dun laagje overheen. En nu beleggen met wat je lekker vindt maar maak het niet te dol. Hoe meer ingrediënten hoe groter de kans dat je bodem niet lekker knapperig wordt door al het vocht.
Enkele suggesties:
Geroosterde puntpaprika, rode ui, kastanjechampignons, mozzarella, beetje parmezaanse kaas, kappertjes, ansjovisfilet, sucuk, rauwe ham, pepperoniworst, artisjok, paprika, olijven enz., enz.
Schuif de pizza met het bakpapier nu voorzichtig op de hete bakplaat en bak het 10 à 15 minuten, afhankelijk van hoe heet je je oven kunt stoken. Die van mij gaat maar tot 250 graden dus vandaar.
En dan nu het moment suprême, tromgeroffel:
4 opmerkingen:
Goed gelukt, je pizza! Hij ziet eruit zoals ik hem graag eet. Maar dan gebakken door mijn eigen Thuisbakker.
Dank je Nell, ben ook best trots op mezelf :) Handig zo'n Thuisbakker, die heb ik ook alleen heet die Els...
Duh! Ik zie dit nu pas! Hij ziet er fantastisch uit!
Ik krijg er trek van, al is het nog ochtend. Maar eerlijk, ik vind de pizza van de dag ervoor heerlijk als ontbijt. Niet verder vertellen he?
;)
Koude pizza is zeker lekker, overschotjes gaan hier de dag erop meestal ook grif op.
Een reactie posten