maandag 17 augustus 2015

Spaghetti alla puttanesca

"Wat eten jullie vanavond?"
"Spaghetti alla puttanesca"
"Spaghetti hoe?"
"Puttanesca."
"Dat betekent toch ....."
"Uhu inderdaad"

Niks zeggen en toch allebei weten waar je het over hebt. Dat is best knap.

Een tot de verbeelding sprekende naam voor een recept. De eenvoudige en razendsnel klare saus van tomaten, ansjovis,knoflook,  peper en kappertjes vindt zijn oorsprong in Napels.
Over de opmerkelijke naam doen verschillende verhalen de ronde. De dames van lichte zeden zouden zo weinig tijd hebben voor andere dingen dan mannen in hun bed lokken dat ook eventjes naar de markt lopen voor verse ingrediënten onhaalbaar was.
Daarom namen zij hun toevlucht tot lang houdbaar spul.
Andere versies zijn dat de sterke geur van de saus de mannen naar de bordelen lokten en ook een leuke dat ze om het wachten te veraangenamen een bordje van deze heerlijke pasta voorgeschoteld kregen.

Hoe het ook zij, het is een verrukkelijke saus. Ideaal voor drukke dagen want het staat in een wip op tafel.  Een andere wip jongens, een andere wip.




Je hebt nodig:

400 gram spaghetti - 3 teentjes knoflook - 3 gedroogde pepertjes - 100 gram pitloze olijven - blikje ansjovis - 2 blikken tomatenstukjes - 2 el kappertjes - 1 tl gedroogde oregano - zout en peper - verse basilicum - scheutje olijfolie

Zo maak je het:

Kook de spaghetti beetgaar.

Hak intussen de knoflook fijn en verkruimel de pepers. Voor een mildere versie haal je een stukje van de peper af en schud je de zaden eruit. Aangezien ik gedroogde santakapepers heb die behoorlijk vurig zijn gebruik ik 2 pepers zonder en 1 met zaadjes. Ik wil nog wel graag proeven wat ik eet namelijk.

Verwarm een scheutje olijfolie en bak hierin een minuut of drie zachtjes knoflook, pepers en gedroogde oregano. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt.
Voeg de tomatenstukjes toe, schep alles door en laat aan de kook komen.

Snij de ansjovis in stukjes en voeg het samen met de olijven en kappertjes toe aan de saus.
Laat nu 10 à 15 minuten zachtjes pruttelen.

Schep de uitgelekte spaghetti erdoor. Verdeel over voorverwarmde borden, geef het nog een draai peper, bestrooi met gescheurde basilicum,  een drizzeltje olijfolie en smullen maar.

2 opmerkingen:

Nell zei

Ooow, het is zóó lekker, die pasta vanachter de rooie lichtjes. Je mag me er voor wakker maken. Altijd. Overal.

Eetlust zei

O dat zal ik eens testen dan :-) Dank je Nell!