woensdag 11 juni 2014

Relish van rode paprika, rode ui en rode peper

Steek de handjes maar op. Wie heeft er de afgelopen dagen lustig gebarbecued? Spiezen gedraaid, garnalen gemarineerd, groente een charmant streepje gegeven?
Wij niet. Te warm om de bbq te ontvlammen en dat terwijl we zondag met een heel stel bij elkaar waren en het eigenlijk een  prima gelegenheid was. Komt vast nog wel een keer deze zomer. Je leest het al, echt fanatieke stokers zijn we niet.
Maandag maakte ik kipspiesjes, gewoon in de grillpan dus. Zoon besloot naar aanleiding van de pikzwarte lucht boven Tilburg, neergutsende hemelwater, zomerse kanonslagen en berichten uit andere Brabantse plaatsen een dag later Nijmegenwaarts te gaan. Ook met eventuele calamiteiten op het spoor in het achterhoofd. Niet geheel onverstandig en ach die kipspiesjes zijn ook wel heel verleidelijk.
Wonder boven wonder konden we in de tuin eten al dwaalden onze blikken bedenkelijk naar boven. Voor de derde keer die dag balden wolken samen en we voelden bijna letterlijk de bui wel hangen.
Net klaar en nog verzonken in een gesprek vielen er spatjes. Die spatjes werden razendsnel volwassen kan ik je zeggen. Rap afruimen en een sprintje naar binnen trekken.

Deze frisse relish had perfect gepast bij die spiesjes. Maar helaas, helaas, ik kwam gisteren pas op het idee. Het smaakt trouwens ook moorddadig goed bij een hamburger of kip uit de oven. Of maak er een bruschetta van met wat tongstrelende geiten- of schapenkaas. Je mag de pot ook zo leeg lepelen.

Laat je niet afschrikken door de rode peper, je kunt het zo pittig maken als je zelf wil. Verwijder zaad voor een milde versie en... juist... sudder lekker wat zaadjes mee als je van spicy houdt.Het is heel simpel.

Voor ongeveer 500 ml heb je nodig: 

3 rode paprika's - 3 rode uien - 2 rode Spaanse pepers - 200 ml rode wijnazijn - 85 gram suiker - 1 tl zout.

Zo maak je het:

Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika's in min of meer gelijke stukjes. Zeg 1x1 cm.
Leg ze in een vergiet, strooi er zout over, mengen en laat het zo een minuut of 45 staan.

De rode uien schoonmaken, halveren en in kleine stukjes snijden. Je hoeft ze niet echt te snipperen.
Zaadjes uit de rode peper halen en maak van de peper halve ringetjes.

Paprika, ui en peper plus eventueel wat peperzaadjes mogen in een ruime pan. Giet er de wijnazijn over en breng zachtjes aan de kook. Sudder een kwartiertje. Roer er vervolgens de suiker door en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Breng het aan de kook, zet je hittebron wat lager en laat het een half uurtje al pruttelend indikken.
Het vocht moet uiteindelijk grotendeels verdampt zijn. Blijf op het laatst goed roeren en schuiven om aanbranden te voorkomen.

Schep het in een gesteriliseerde pot. Je kunt het diezelfde dag al eten. In de koelkast ongeveer 2 maanden houdbaar.


Geen opmerkingen: