vrijdag 27 juni 2014

Kip met paprika, limoen en een flinke schep sambal

Zo, na al die Zuid-Amerikaans georiënteerde recepten nu maar weer even de afslag naar Azië. Er gaat geen week voorbij of ik kook wel iets uit die hoek. Soms heeft het niet eens een officiële naam dan mik ik wat  smaken door elkaar om het juiste effect te krijgen.
Je weet wel, een beetje van dit en een beetje van dat. En daar hoef je nog niet eens je hele kruidenla voor open te trekken.

Limoen heb ik altijd in huis, dat zal inmiddels wel bekend zijn. Ik kan niet zonder die groene gevalletjes, ze geven bijna ieder gerecht een oppepper, frissen de boel op. Neef citroen brengt hetzelfde mee maar de limoen heeft in mijn ogen en smaakbeleving iets meer complexiteit. Het is niet alleen zuur snap je, het aroma en dat zweempje parfum doen het hem.

In de koelkast stond een potje sambal oelek, bijna op en aangezien ik alle ruimte, hoe klein ook, goed kan gebruiken kieperde ik de inhoud bij de kip. Een eetlepel zoiets was het nog. Sambal is heerlijk, sambal verwarmt, zet je in vuur en vlam, en als je niet oppast compleet in de fik.
Oelek kan dat. Palmsuiker of bruine suiker zijn altijd handig om tegenwicht te bieden maar in dit geval ook limoentje met de brandblusser.

De kip in dit recept wordt eerst gemarineerd, minimaal een uur maar het liefst langer. Houd daar dus rekening mee.



Je hebt nodig voor 2 à 3 personen:

350 gram kipfilet - 1 rode paprika - 1 groene paprika - 1 ui - 2 teentjes knoflook - ongeveer 1 cm gember -  1 limoen -1 el ketoembar ( gemalen korianderzaad) - 1/4 el komijn (djinten) - 1 el sambal oelek (minder mag natuurlijk ook) - 1 el olie om te marineren - 1 el olie om te bakken  - 200 ml kippenbouillon - 1 tl maizena - 1 tl zout.

Zo maak je het:

Snijd de kipfilet in hapklare brokken. Snipper de knoflook en hak de gember fijn.
Meng in een schaal 1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie met de koriander en komijn plus een tl zout.
Knoflook, gember en stukjes kip erbij, goed husselen. Dek de schaal af met een bord, huishoudfolie of iets dergelijks en zet het minimaal een uur in de koelkast. Een nacht kan gerust.

De ui in flinke stukken verdelen, geen gesnipper deze keer.
Paprika's van de zaadlijsten ontdoen en in reepjes snijden.

Haal de kip uit de koelkast en laat even op temperatuur komen. Anders schrikken ze zo als ze koud die hete pan in gaan.
Zet pan of wok op het vuur en laat goed warm worden. Dan pas de olie erbij. Heet voor je met je ogen kunt knipperen.
Schep rustig de kip in de wok/pan en bak aan beide kanten bruin. Nu mogen paprika en ui erbij, lekker husselen. Even meebakken

Sambal erdoor roeren plus 1 tl maizena, laat het vocht binden. Het wordt wellicht een beetje een prutje. Geen zorgen, komt helemaal goed want nu voeg je de kippenbouillon toe. En het sap van een limoen.Wederom roeren en zachtjes laten pruttelen tot de saus mooi ingedikt is en kip omhuld is door een glanzend laagje.

Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Eten met rijst.

Geen opmerkingen: