woensdag 19 maart 2014

Citroen -kokosvierkantjes

Citroenlovers opgelet! Grijp nu een bakblik uit de kast en verwarm die oven voor. O nee wacht, eerst het recept lezen anders schiet het nog niet op.

Op Pinterest heb ik een hele zooi recepten met citroen verzameld waaronder veel in de bakcategorie. Alleen bak ik niet zo vaak alhoewel dat stiekempjes wel een beetje verandert. Met Pasen in het achterhoofd besloot ik me maar eens aan één van die recepten te wagen. Op 1e Paasdag valt altijd de hele familie binnen voor een brunch en daar hoort ook altijd iets zoetigs bij. Dit is niet echt zoet maar heerlijk fris. Smaakt naar zomer, blauwe luchten en zonovergoten terrassen. Je blijft ervan eten als je niet oppast. Ook net uit de oven niet te versmaden, de citroen slaat dan nog helemaal zijn vleugels uit.
Past kleurtechnisch gezien ook prima bij Pasen natuurlijk. Ook bij woensdag, Pinksteren, maandag...Je hebt nodig:

Voorde bodem: 200 gram tarwebloem - 165 gram koude roomboter - 90 gram fijne kristalsuiker

Voor de vulling: 4 eieren - 3 citroenen (150 ml citroensap) - 250 gram fijne kristalsuiker - 1 tl bakpoeder - 5 el geraspte kokos

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een bakblik van 28 X 18 (1 formaatje groter kan ook) lichtjes in

Snijd de roomboter in kleine stukjes. Vermeng het met de bloem en 90 gram fijne kristalsuiker tot een kruimeldeeg. Dit kan met de hand door met de vingertoppen luchtig door het mengsel te gaan. Niet teveel kneden en stoppen zodra boter, bloem en suiker met elkaar vermengd zijn en je een bak vol kruimels hebt.
Nog gemakkelijker, pak de keukenmachine en meng het met behulp van de pulseknop. Een keer of vijf moet genoeg zijn.

Verdeel het mengsel over de bodem van je bakblik en druk het aan. Bak het 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Klop nu 4 eieren los met 150 ml citroensap, 250 gram fijne kristalsuiker en de bakpoeder. Klop het lekker luchtig.
Haal de voorgebakken bodem uit de oven en giet het eiermengsel erover. Bestrooi met de kokos en bak het nog 25 à 30 minuten. Controleer na 20 minuten. Zodra de vulling stevig aanvoelt is het klaar.
Haal uit de oven en laat het even staan. Verwijder dan de rand. Nog eventjes rusten en snijd ze dan voorzichtig in stukjes. Hevel over op een rooster om ze vervolgens verder af te laten koelen.

Proef ze vooral ook even als ze nog een beetje warm zijn...en lauw.. en koud. Zet ze dan weg, ergens achter in een kast of zo. Het is ook wel zo sociaal als de huisgenoten ook nog kunnen proeven.

Bron: http://www.tasteofhome.com/recipes/lemon-coconut-squares


2 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Oooh dat klinkt jammie en ik heb hier 2 citroenliefhebbers in huis, dus dat moeten we maar 'ns gaan proberen, liefst al voor Pasen, dan kunne we een keer testen. Dank!

Eetlust zei

Morgen, ik zeg morgen en dan weer overmorgen :) Succes Anita en ik lees graag hoe jullie ze vinden!