vrijdag 28 februari 2014

Kip in kruidige kokossaus

We blijven in huize Eetlust een beetje in Aziatische sferen hangen. Het zijn zo van die fases, hebben jullie daar ook last van? Dan hang je weer weken rond in Zuid-Amerika, je ontdekt dat de VS veel meer te bieden heeft dan de hamburger en hotdog of je struint ineens rond door Oost-Europa dankzij een gekozen thema van je eetclub. Ik houd van die wereldreisjes.
Deze week waande ik me ook even in Italië dankzij Wilma die een waanzinnig lekkere pollo al pepe e limone op haar blog had gezet. Zodra ik citroen en limoen hoor ben ik meestal al meteen verkocht.Haar lentefrisse gerecht moet je echt eens maken!

In de kokossaus zit ook een beetje citroen. Het geeft de smaak net dat beetje extra, licht er lekker van op vind ik. Ondanks dat er flink wat rode peper in gaat hoef je niet bang te zijn dat er stoom uit je oren komt, het bloed naar je hoofd stijgt en je je wil onderdompelen in een teil met water. En verder blijft het altijd eenvoudig, minder pepers kan altijd evenals meer. Up to you!



Je hebt nodig voor 4 personen:

4 kippenbouten - 3 rode pepers - 1 ui - 1 1/4 koffielepel ketoembar (gemalen koriander) - 1 koffielepel kurkuma (koenjit) -1 koffielepel kaneel - 2 el citroensap - 1/2 tl trassi - 1 el bruine suiker - zwarte peper - 4 dl kokosmelk - 3 el arachideolie of zonnebloemolie

Zo maak je het:

Halveer de pepers en haal de zaadlijsten eruit. Snijd de pepers in kleine stukjes. Snipper de ui.
Verhit 2 el olie en fruit hierin de ui en rode peper gedurende 5 minuten. Voeg de kruiden toe plus citroensap. Heel eventjes, zeg een halve minuut meebakken. Overhevelen in een bakje en de staafmixer erop zetten. Eventueel een scheutje water toevoegen om de boel wat smeuïger te maken. Maak er een puree van, het hoeft niet helemaal glad te worden.

Verdeel de kippenbouten met en scherp mes in dij en drumstick. Als je op het gedeelte drukt waar drumstick overgaat in dij voel je een gewricht zitten. Als je daar je mes opzet kun je het gemakkelijk en netjes doormidden snijden..

Bak de stukken kip in 1 eetlepel olie in dezelfde pan als waarin het kruidenmengsel is gebakken rondom lichtbruin.
Voeg de kruidenpasta toe en wentel de kip er door. Kokosmelk plus bruine suiker erbij, even roeren en langzaam aan de kook laten komen. Dan mag het vuur laag. Deksel op de pan en in ongeveer 40 minuten gaar en mals stoven.

De kip op een bord of schaal leggen en warm houden. De saus in de pan nu op hoog vuur voor de helft  in laten koken. Af en toe roeren. Proeven en eventueel een ietsje pietsje zout toevoegen.
De kip nog even terug in de pan leggen terwijl je het vuur weer laag hebt gezet.

Alles overscheppen in een schaal, en tot slot nog een beetje citroen erover druppelen.

Erbij aten we een eenvoudige nasi goreng. Gebakken rijst met ui, een klein pepertje en op smaak gebracht met een scheutje sojasaus en een klein snufje zout. Omelet bakken, in reepjes snijden en op de nasi goreng leggen. Wat boontjes met tomaat erbij of je roerbakt wat restjes groente, is dat ook weer op.

Eet smakelijk!



2 opmerkingen:

Unknown zei

Een paar dagen geleden gemaakt, super lekker!! Heb de saus en kip eerst een nachtje laten trekken, pas de volgende dag ingekookt. Gaat in boekje met favoriete recepten!

Maarten

Eetlust zei

Wat leuk om te lezen Maarten, dank je wel! Mijn dag kan niet meer stuk :-)