donderdag 23 januari 2014

Spaghetti 'Jambalaya'

Oorspronkelijk bestaat jambalaya uit rijst aangevuld met kip, pittige worst maar kan ook schelp-en schaaldieren bevatten. Ook een portie groente erin en dit alles behoorlijk spicy op smaak gebracht. Zoals met zoveel gerechten zijn de varianten eindeloos. Denk maar aan onze gehaktbal, bij iedereen smaakt de bal anders ook al bevat het nagenoeg dezelfde ingrediënten.

Rijst heeft bij ons de afgelopen dagen al voldoende aandacht gehad, tijd voor iets anders. We combineren het gewoon met pasta. Zeker weten dat je na het eten in hart en ziel verwarmd bent.Heb voor de zekerheid jambalaya in de titel maar even tussen haakjes gezet voor ik de jambalayapolitie op mijn dak krijg.
Wie enige tijd geleden een potje cajunkruiden heeft gehusseld mag het nu weer uit de kast trekken, er gaat lekker wat van in. Pas de hoeveelheid gerust aan naar je eigen smaak, aan oververhitte monden hebben we niet veel.Je hebt nodig voor 4 personen:

250 gram spaghetti - 1 kipfilet - 5 merquez worstjes of stukje chorizo van 100 gram - 16 ongekookte garnalen (diepvries of vers) - 1 kippenbouillonblokje - 3 stengels bleekselderij - 2 uien - 3 teentjes knoflook - 1 blik tomaten - 2 tomaten - 2 groene paprika's - 1 rode peper - 1/2 el cajunkruiden - 1 tl oregano - 1 tl tijm -scheutje olijfolie - peper en zout

Zo maak je het:

Ontdooi de garnalen indien ze bevroren zijn onder koud stromend water of in de koelkast. Dep ze droog en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Verhit een scheutje olijfolie en bak hierin de kipfilet en merquez. Het hoeft niet helemaal gaar te worden aangezien het straks nog toegevoegd wordt aan de andere ingrediënten. Haal het eruit en zet afgedekt weg

De uien hoef je niet heel fijn te snipperen. Verwijder de uiteindjes van de bleekselderij, halveer de stengels in de lengte en snijd vervolgens in ringetjes. Knoflook hakken.
Verwijder de zaadlijsten uit de peper en paprika's. De peper fijnsnijden, de paprika's in stukjes.

Bak in de zelfde pan de uien, paprika, rode peper, bleekselderij en knoflook gedurende een paar minuten. Schep het regelmatig om. Voeg de cajunkruiden toe, husselen en goed vermengen.
Nu de tomaten in blik erbij, de in stukjes gesneden verse tomaat plus het kippenbouillonblokje. Maak de tomaten die uit het blik kwamen vast wat stuk.
Deksel op de pan en 25 minuutjes pruttelen. Na 15 minuten de deksel schuin op de pan zetten zodat het vocht een beetje kan verdampen.

Nu is het ook wel tijd om je spaghetti te koken.

Snijd de voorgebraden kipfilet en worst in stukjes. Voeg dat samen met de garnalen de laatste 5 minuten toe. De garnalen worden gaar maar blijven lekker sappig en ook de kipfilet en worst worden precies goed.

Verdeel spaghetti en de jambalaya 'saus' over vier borden, eet smakelijk.

PS. Misschien heb je tussendoor een zakdoekje nodig om je neus te snuiten, het is best pittig namelijk.2 opmerkingen:

Unknown zei

Ja, nu werkt het. Ik klikte op "Abonneren op: Reacties plaatsen (Atom)". Die tekst is verwarrend ...

Eetlust zei

Ha gelukkig.. stel je voor dat je niet meer kunt reageren :)