woensdag 16 oktober 2013

Tarte Tatin met roomkaasdeeg

In welk seizoen we ook leven, een omgekeerd appeltaartje lusten we altijd wel. Warm en stroperig door de gekarameliseerde suiker en boter. Bolletje ijs erbij of een flinke toef slagroom, een lepeltje crème fraîche, je kunt het slechter treffen.
In plaats van appel kun je ook peer gebruiken, verse ananas is ook niet te versmaden.
Zoals veel succesvolle recepten is ook de tarte tatin per ongeluk ontstaan, zeggen ze. De twee zussen Tatin  uit het franse Lamotte Beuvron baatten eind 19e eeuw een hotel uit. Net als tegenwoordig stond ook daar een appeltaart op de kaart. Op een dag, het zal wel druk zijn geweest, ontdekte één van de zussen dat ze vergeten was het deeg in de vorm te leggen. Ze besloot om het deeg er dan maar overheen te draperen en schoof het op hoop van zegen de oven in. Resultaat.. knapperig deeg en heerlijke zachte appel met karamel.
Het hotel bestaat nog steeds en heeft tegenwoordig de naam Hotel Tatin.
Een ander verhaal vertelt dat het taartje allang bestond maar dat de dames zo slim waren om het voor elkaar te krijgen dat hun naam aan het baksel werd verbonden. Ach, hoe het ook zij het is en blijft een lekker taartje.
Tegenwoordig wordt vaak bladerdeeg gebruikt om de vulling te bedekken. Ik heb wat anders gebruikt. Dankzij mijn nieuwe aanwinst 'New York, recepten uit de Big Apple'.

Zaterdag maakte ik rugelachs, een soort croissantjes met chocolade, yum! Het deeg bestaat uit bloem, roomkaas en boter en moet minstens vier uur rusten in de koelkast. Aangezien ik een dubbele portie deeg had gemaakt kon de andere helft mooi over de appels. Eens kijken of dat werkt. Bingo! Het is precies genoeg voor een bakvorm van 23 cm.
Je hebt nodig voor het deeg:
95 gram bloem - 65 gram zachte roomkaas - 60 gram zachte roomboter - klein snufje zout.

Meng deze vier ingrediënten door elkaar en kneed het tot een homogeen geheel. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal vier uur rusten in de koelkast.

De vulling bestaat uit:

4 à 5 appels (Jona Gold werkt erg goed) - 45 gram roomboter - 45 gram suiker - 4 gram kaneel

Verwarm de oven voor op 220 graden, 200 als je hetelucht gebruikt
Schil de appels, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit.
Vermeng suiker en kaneel.
Smelt de boter in een pannetje en giet het vervolgens in je bakvorm. Ik gebruik een lage quichevorm.
Strooi de kaneelsuiker erover. Verdeel de appelpartjes, leg ze met de bolle kant neer.
Rol het deeg uit en drapeer het over de appels. Stop de randjes goed in.
Zoals meneer Holtkamp, want van hem is de vulling,  zegt; Doe of je een bed opmaakt.

Schuif in de oven en bak 25 - 30 minuten tot het deeg bruin en gaar is.
Haal uit de oven, laat een paar minuutjes staan. Pak dan een groot bord, leg het op de vorm en draai het om. Het gebruik van ovenhandschoenen of theedoek is aan te raden!
Voila daar is je tarte tatin met sappige warme appeltjes in heerlijke karamel.
Warm eten maar lauw kan ook.

Zoals met zoveel recepten zijn er meerdere manieren, appels in de boter en suiker in de pan beetje garen , deeg erover en vervolgens de oven in. Niet iedere pan is daarvoor geschikt.
Boter met suiker smelten in je quichevorm op het fornuis, dan de appels erin en vervolgens weer het deeg en hop de oven in. Het kan allemaal. Maar de manier zoals hierboven beschreven werkt prima en het taartje kun je zonder problemen keren.

Geen opmerkingen: