woensdag 2 oktober 2013

Garnalen in zoete chili-tomatensaus

Garnalen kan ik elke week wel eten, net als mosselen, ook zoiets. Altijd al gehad. Variaties zijn er genoeg te bedenken zodat het nooit verveelt. Gisteren was het weer zover. Aan de ene kant trek in pasta, aan de andere kreeg ik die garnalen niet uit mijn hoofd.  Het zal duidelijk zijn, de laatsten hebben gewonnen.
Maak ik vandaag gewoon pasta. Denk ik.
Hebben jullie dat ook wel eens? 's Ochtends bedenken wat je die dag gaat eten en iets geheel anders op tafel zetten. Het overkomt mij regelmatig. Trek je die koelkast open en zie je een paar tomaten of paprika's liggen waar je echt iets mee moet  voor ze overlijden zeg maar.

Deze jongens heb ik zoals de titel al verklapt laten garen in een chili-tomatensaus met flink wat gember, knoflook en als extraatje een paar piri-piripepers uit eigen tuin. Wie bang is dat het een wel heel pittige bedoening wordt, vrees niet het valt reuze mee! Natuurlijk past rijst hier uitstekend bij. Ik heb aan de rijst wat geraspte limoenschil toegevoegd voor ik het ging koken. Vlak voor het opscheppen nog een flinke spriets sap erdoor, prima combinatie met de ietwat pittige garnalen.




Je hebt nodig:

600 gram grote garnalen (vers of uit de diepvries) - scheutje zonnebloem of arachideolie - 2 knoflooktenen - 2 cm gember - 2 sjalotjes - 2 of 3 chilipepers/Spaanse pepers - 1 limoen - 100 ml gezeefde tomaten (pakje) - 4 à 5 el zoete chilisaus, zelfgemaakt of zelf gekocht - 125 ml water - zout - 1 koffielepel gula djawa oftewel palmsuiker (te koop bij de Toko maar de Jumbo heeft het in ieder geval ook)

Zo maak je het:

Laat de garnalen ontdooien in de koelkast of onder koud stromend water. Verwijder hun jasjes. De darmkanaaltjes zijn vaak al grotendeels verwijderd maar check het toch maar even. Zie je een duidelijke grijze draad lopen, even over de lengte insnijden en met een scherp mesje eruit trekken. Gaat meestal heel gemakkelijk.
Dep de garnalen goed droog en leg ze tot gebruik in de koelkast.

Hak de sjalotjes, knoflook, gember en chilipepers fijn. Je kunt het zaad uit de pepers verwijderen voor een mildere smaak. Of bij de ene wel en de andere niet. It's up to you!
Rasp de palmsuiker. Je koopt het meestal als dikke schijven. Ze blijven eeuwen goed zolang je ze maar luchtdicht opbergt. Anders worden ze keihard.
Verhit een scheutje olie en fruit hierin de knoflook, gember, chili en sjalotjes vijf minuten op een laag vuur.
Voeg gezeefde tomaten, zoete chilisaus, sap van een halve limoen en water toe. Laat 5 minuten pruttelen. Proef en voeg indien nodig wat zout toe.
Leg de garnalen erin en hussel het om.
Deksel op de pan en vijf minuten op laag vuur laten garen. Meer hebben ze niet nodig.

Serveren met de limoenrijst en wat komkommer.

Extra: Gebruik dit garnalenrecept eens om lepelhapjes te maken en uit te delen als amuse. Of rooster (stok)brood, leg er wat garnalen op met een lik saus en wat limoenzest.
Als onderdeel van je tapasavondje met knapperig brood.
Maak er een garnalencocktail anders dan anders van, koud zijn ze namelijk ook heerlijk!
Zo zie je maar weer, je kunt alle kanten op met de garnaal.

Geen opmerkingen: