woensdag 11 september 2013

Kipcurry met knapperige groente en geroosterde amandelen

Daar kan een mens zo'n zin in hebben he. Na een paar weken op de franse toer waar ik niet in het minst onder lijd, kun je verlangen naar rijst. Gewone simpele witte rijst met iets pittigs ernaast, dat is dan weer wel een vereiste.
Tuurlijk, dat kun je ook tijdens je vakantie maken, ik weet het maar wij doen dat niet. Hooguit sateh want die bbq, ja die staat regelmatig te gloeien. En ja met pindasaus! Dus er gaat pindakaas mee op vakantie, ketjap en wat sambal.
Nu is het tegenwoordig wel mogelijk om in de Franse supers sambal te kopen, van die ieniemini potjes oelek en op de Mexicaanse toer gaan ze ook al maar erg exotisch is het verder nog steeds niet.

Maar goed daarvoor reizen wij ook niet af. Wel voor de eend, de ham, geitenkaasjes in allerlei vormen en van mild tot buitengewoon heftig in de mond, sappige perziken, tomaten vol zon, geroosterde kippetjes van de markt, het knapperige brood, een fijn glas Crémant met de frisse belletjes aan het einde van de middag. En het mooie land natuurlijk voordat jullie denken dat ik ook daar alleen met eten bezig ben...

Maar bij thuiskomst, nog nagenietend en uitgerust, begint het te kriebelen. Gember, pepers, ketoembar, garam massala, dat soort werk en rijst.
Gisteren was het trouwens toch een weertje om meteen weer de koffers te pakken en zonnige oorden te zoeken. Koud! Nat! Nat! Nat! Niks aan. Blèh. Jakkes en zo meer.
Tijd voor erwtensoep sprak de husband waarop ik heel hard mijn hoofd schudde. Nee, voor dergelijke winterse kost is het nog te vroeg hoor. We gaan aan de curry!





Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 personen. Geef je er nog een hardgekookt ei bij, naan, komkommer met yoghurt dan is het zeker genoeg voor 4 personen. En een lepeltje tomaten-appelchutney is ook niet weg.

Je hebt nodig:

350 gram kippendijvlees in stukjes ( veel sappiger als filet!) - 2 tomaten - 1 ui - 2 rode spaanse pepers ( ik had 1 hele grote, die telde wel voor 2... minstens) - stukje gember van ongeveer 2 cm - 2 teentjes knoflook - 2 el garam masala - 1 el limoensap - 1 koffielepel ketoembar - 1/2 koffielepel djinten - 1/2 tl kaneel - peper en zout  - klein scheutje zonnebloem of arachideolie - 2 el kokosmelk (optioneel) -  20 gram geschaafde amandelen - 1 rode paprika - 1 middelgrote ui - 1/2 struik paksoi - half bakje champignons

Aan de slag!

Snij de tomaten en 1 ui in stukken, hoeft allemaal niet zo netjes want ze verdwijnen toch in de blender of je keukenmachine. Knoflook en gember ook in de vorm snijden die je maar leuk vindt. De pepers al dan niet van de zaadlijsten ontdoen. Met de zaadjes wordt de curry natuurlijk een stuk pittiger. Zelf gebruik ik de zaadjes van ongeveer een halve peper.
Samen met de tomaten, ui, gember en knoflook in de blender of keukenmachine doen. Voeg garam masala toe, limoensap, ketoembar, djinten, kaneel en een beetje zout toe.
Draai het tot een dikke saus. Eventueel in het begin de massa even helpen met een klein scheutje water maar dat zal niet nodig zijn.

Bak de blokjes kip om en om in een scheutje olie, ze hoeven niet bruin te worden. Giet de saus erbij en laat een minuut of 40 zachtjes pruttelen met een deksel op de pan. Tussendoor even roeren en als er teveel vocht verdampt is een scheutje water toevoegen. Ook even proeven en eventueel nog wat zout en peper toevoegen.
De laatste tien minuten kun je eventueel de kokosmelk toevoegen.

Ondertussen:

Kook je rijst.

Rooster in een andere koekenpan het amandelschaafsel. Gewoon in een droge pan tot ze lichtbruin zijn. Regelmatig omschudden.  Laat ze in een bakje glijden en zet apart.

Snijd je de paprika en ui in stukken, niet te groot maar ook niet piep. Halveer de champignons en snij de stelen van de paksoi in ringetjes. Het blad snij je in de lengte in 3-en of 4-en, afhankelijk van de grootte van het blad.

Verhit een scheutje olie in de koekenpan waarin je ook de amandelen hebt geroosterd. Roerbak de groente behalve het blad van de paksoi op hoog vuur en onder constant scheppen en husselen. De groente mag een kleurtje hebben, ietsje zachter zijn geworden maar moeten echt nog knapperig zijn.

Schep nu de kipcurry bij het groentemengsel. Leg het blad van de paksoi erbij. Het gaat nu slinken.
De hele inhoud in een schaal scheppen en bestrooien met amandelschaafsel.

Serveren met de rijst




4 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Ooh, wat een gezellige blog, leuk ga direct eens wat recepten bekijken die ik zou willen maken. Vanavond eten we al zoete appelen en bonen stamppot!
groetjes,
Anita

Eetlust zei

Dank je wel, van zulke woorden word ik blij! Leuk dat je me gevonden hebt en hopelijk vallen de receptjes in de smaak :) Groetjes, Els

Antoinet zei

Wow!! Dat was lekker zeg. Biologische kipbraadstick is echt lekker hiervoor. Zonder rijst is het voldoende voor 2 personen. Lekker veel groentes heb je dan.

Eetlust zei

Echt beter als met filet he,zoveel meer smaak. Fijn dat het gesmaakt heeft!