maandag 9 september 2013

Frans Pruimentaartje

Daar ben ik weer! Terug van een paar heerlijke weken Frankrijk. In de buurt van Moulins zaten we en dat is in de Auvergne.
Een huis te midden van een boomgaard. Appels, peren, perziken, kersen, kweeperen en pruimen dus.
Jantje zag eens pruimen hangen of in dit geval Elsje... sjongejonge wat was die boom zwaar beladen. De schapen in het weiland naast het huis zijn er dol op, net als op de appels.


Daar zit je dan als bloggertje vakantie te vieren tussen de fruitbomen en je verzint wilde ideeën waarvan de helft niet uitvoerbaar is omdat je een oven hebt met alleen onderwarmte. Het was verder een prima huis, helemaal niks te klagen maar een oven met alleen onderwarmte??? Vreemd...
Daarnaast vond manlief het ook wel erg plezierig tijd met zijn vrouw buitenshuis te spenderen waar ik me ook wel weer iets bij voor kan stellen dus het vlijtig roeren in pannen met jam, chutney en aanverwante artikelen heb ik maar gelaten voor het was.
Al is heus wel wat van het aanwezige fruit in onze buikjes verdwenen. Recht van de boom, of door een salade, pruimen  stoven op de bbq en opeten met wat blauwe kaas.

De dag voor vertrek nog maar even wat pruimen geplukt om mee te nemen naar Nederland plus een aantal kweeperen, hier komt over een tijdje nog een post over, wat  gigantische moesappels en kleine stoofpeertjes.

Met de pruimen heb ik een taartje gebakken. Dochter en partner vierden vakantie in Portugal en kwamen gisteravond gezellig eten zodat we alle vakantieverhalen konden delen. En omdat het erg fijn is elkaar weer te zien hoorde daar voor de gelegenheid dit taartje bij.
Zoals gewoonlijk nam ik een aantal tijdschriften mee terug, altijd fijn ter inspiratie.



In 'Saveurs' , echt één van mijn favorieten, stond het recept voor dit custardtaartje maar dan met appels. Het leuke van dit recept is dat er allerlei soorten fruit gebruikt kunnen worden. Pruimen dus maar ook perziken of peer, vijgen, abrikoos, afijn een enorm handig basisrecept dus!




Voldoende voor 6 à 8 stukken

Je hebt nodig:

Een stuk of 15 blauwe pruimen - 3 grote eieren - 110 gram poedersuiker - 125 gram tarwebloem - 500 ml volle melk - 20 gram roomboter - 2 el kristalsuiker - een niet te hoge ovenschaal

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden ( 160 hetelucht)

Halveer de pruimen en ontpit ze. Smelt de boter in een koekenpan en roer vervolgens 1 el suiker erdoor.. Leg er de pruimen in en laat een minuut of 2 zachtjes sudderen. Schep het vervolgens voorzichtig om en sudder nog een minuut of 2.

Klop de eieren los met de poedersuiker. Kloppen tot het een mooi geheel is. Zeef de bloem erboven en roer het er goed doorheen. Dan mag de melk erbij. Blijven roeren onder het toevoegen. Je kunt ook een mixer gebruiken als je dat gemakkelijker vindt..

Vet een ovenschaal lichtjes in met wat boter. Giet het beslag in de schaal en verdeel de pruimen erover. Sprenkel er ongeveer een halve eetlepel van het boter/suikermengsel uit de pan over.
Schuif in de oven tot het beslag gaar en compleet gestold is. Het is afhankelijk van je oven wanneer dat precies  is. Bij mij duurde het 55 minuten terwijl in het recept 45 minuten aangegeven stond.

Het geheel blijft wat 'wobbelig' maar dat komt tijdens het afkoelen helemaal goed.
Strooi zodra de taart bijna klaar is er nog 1 el suiker over en zet 10 minuten terug in de oven.
Haal het eruit, laat afkoelen en vervolgens koud worden in de koelkast.
Snij in vierkantjes of rechthoeken, leg op een bordje en serveer met wat slagroom.

Prima als dessert maar ook bij een kopje koffie of thee.

Bron van inspiratie: Saveurs september 2013

10 opmerkingen:

Nell zei

Lekkúr, zo' n taartje net verse pruimpjes! Misschien wel mijn favoriete stukje gebak. En dat wobbelige is ook meteen een geinig woord erbij ingebakken ;-))

Eetlust zei

Smaakte prima, lekker fris! En tja 'wobbelig' ik noem het altijd zo haha. Gelukkig snap je wat ik bedoel :)

Gereons Eatery & Winery zei

Lieve Els,

Dit zijn nu de saveurs naar mijn hart Très ACBM

Je te souhaites bonne rentrée!

Gereon

Eetlust zei

Merci Gereon, c'est très gentil à toi :-)

aniet67.blogspot.com zei

Dat is een lekker pruimentaart recept, er staan hier overrijpe pruimen op het aanrecht, dus dat wordt het toetje voor vanavond!
Dank.
groetjes,
Anita

Eetlust zei

Oeoe spannend :) Ben benieuwd wat je ervan vindt!

aniet67.blogspot.com zei

Het is iets later geworden, maar hij staat nu in de oven, bijna klaar...

Wordt vervolgd!

groetjes,
Anita

Eetlust zei

Je maakt het wel spannend Anita :)

aniet67.blogspot.com zei

Heb zojuist een stukje geproefd, zo uit de oven ... jammie echt heel lekker! Toprecept! Schrijf morgen in m'n blog erover.
Fijne avond en welterusten voor straks.
groetjes,
Anita

Eetlust zei

Joepie! Fijn te lezen Anita!