dinsdag 30 juli 2013

Salade van geroosterde courgette, tomaat en amandelen

Eén keer per maand valt 'Foodies' in de brievenbus. Zoals dat gaat met tijdschriften, pardon magazines, soms valt het mee en soms valt het tegen.
Deze zomerse editie deed me wel watertanden. Recepten tot op de letter nakoken doe ik zelden, echt heel zelden en dan moet het ook voor mij iets totaal nieuws zijn qua ingrediënten of bereidingswijze.
Maar ook door bladen als deze kom je nog wel eens op ideetjes of je wordt gedwongen een andere weg in te slaan...

Geroosterde aubergine met yoghurt en munt, waarlijk niks hemelbestormends en in allerlei variaties te vinden in talloze kookboeken.
Na al het groenvoer van de afgelopen weken was ik wel toe aan wat anders en bij het zien van de aubergine dacht ik 'Aha, dat gaan we doen'. Raar he, soms verdwijnen bepaalde producten even uit je gedachten.
Laat er nou in heel die supermarkt geen 1 aubergine te vinden zijn! En om nu naar de stad te fietsen voor 2 aubergines, daar had ik even helemaal geen zin in.
Na nog even wat rond gemopperd te hebben, greep ik 2 courgettes, plukte twee flinke vleestomaten uit de krat, vulde mijn voorraad citroen aan en toog richting kassa. Nog steeds lichtjes ontstemd.


Foto: Yasmin

En zo werd het een salade van geroosterde courgette, tomaat en amandelen.

Je hebt nodig voor 4 personen:

2 courgettes - 2 flinke vleestomaten - 2 el olijfolie - 1 el citroensap - 1 koffielepel gedroogde tijm - peper en zout - 2 el amandelen zonder vlies - 6 el Turkse yoghurt - 1/4 tl cayennepeper - 1 klein teentje knoflook - paprikapoeder

Zo maak je het:

Rooster in een droge koekenpan de amandelen tot ze goudbruin zien. Vooral niet te donker laten worden want dan worden ze erg bitter.

Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer een halve centimeter en doe ze vervolgens in een kom of schaaltje. Giet de olijfolie erbij, bestrooi met zout, peper en tijm en pers er wat citroensap over. Alles goed met elkaar vermengen en een half uurtje laten staan.

Verhit een grillpan en rooster de plakjes courgette ca. 2 minuten per kant. Leg ze op een groot bord en besprenkel met de overgebleven marinade uit de kom. Een spriets citroensap. Eventueel nog wat extra peper malen. Dek af en zet een half uurtje weg.

Daarna is het een kwestie van de tomaten in dikke plakken snijden, druk met je vingers wat van de zaadlijsten eruit. Dep beetje droog en grill ze in dezelfde grillpan tot ze aan beide kanten grillstrepen hebben.

Maak een sausje van de yoghurt met een uitgeperst teentje knoflook, cayennepeper en een beetje zout.
Leg de tomatenplakken op de courgette, maal er en klein beetje peper over, lepel er wat van de saus over, bestrooi met wat paprikapoeder en verdeel de geroosterde amandelen erover.
Geef de rest van het sausje er apart bij.

Ik had gevulde paprika's gemaakt met rijst en goed gekruid gehakt, een uitje, bosui, en een halve oranje paprika in stukjes en wat kaas.Lekker retro! En daar smaakt het yoghurtsausje natuurlijk ook prima bij.

2 opmerkingen:

Nell zei

Zulke gerechten smaken in de zomer altijd wel. En ach, zo'n recept is ook maar verzonnen. Ik ben voor experimenten en een eigen draai aan gerechten geven. O, en in mijn volgende blog ga ik het hebben over je kerriesoep!

Eetlust zei

De retro kerriesoep, ben benieuwd :)
Ik zat eigenlijk meer op de aubergine te vlassen omdat we dat al een tijd niet meer gegeten hadden haha maar dit uit nood geboren receptje smaakte ook goed. Lekker ook met de geroosterde amandelen.