donderdag 30 mei 2013

Maaltijdsalade met aardappel en makreel

Een witte boterham of vers bolletje besmeerd met gezouten roomboter, rijkelijk belegd met stukjes gerookte makreel, bestrooid met zout en zwarte peper. Feest! Feest in het ouderlijk huis als er weer eens zo'n in krantenpapier verpakt vissebeest , gekocht bij de viskraam in het dorp, op het aanrecht lag te wachten op de vaardige handen van mijn moeder. De poes, normaal gesproken ijverig op jacht naar eekhoorns die haar recht in het gezicht uitlachten voor ze met een reuzensprong naar de volgende boom zweefden, stond likkebaardend in de wachtrij.
Mijn moeder kennende liet ze ongetwijfeld per ongeluk expres een stukje vis vallen. Maar niet teveel want van schooien was ze niet gediend.

Die moeder van me maakte op verjaardagen regelmatig haar befaamde gevulde makreel. Het zorgvuldig van graten ontdane visvlees plukte ze uit elkaar en vermengde het met appel, augurk, ui, peterselie,radijs,  paprika, bieslook en wat mayo met yoghurt. Met dit mengsel vulde ze de lege makreel, klapte de huid erover en met kop en al zette ze het op tafel. En voila, dat zag er mooi uit en de vette vis in combinatie met zuur, fris en licht pittig, verrukkelijk!
Op deze combinatie is de maaltijdsalade gebaseerd, een beetje van mijn moeder en een beetje van mezelf. Mooi duo!Je hebt nodig voor 4 personen:
1 gerookte makreel - 6 à 8 (rode) vastkokende aardappels -1 rode ui - 1/2 bosje radijs - 1 appel (Granny Smith) - 10 kleine augurkjes ( cornichons) - 1 rode (punt)paprika - 1/4 komkommer - 2 el bieslook - 1 el kappertjes - handvol rucola - 2 el olijfolie - 3 el Turkse yoghurt - 1 à 2 tl mierikswortel (potje) - 2 tl gedroogde dilletopjes (verse dille kan natuurlijk ook) - zout en peper

Zo maak je het:

Kook de aardappelen gaar met hun jasje nog aan. Giet ze af en laat afkoelen tot minimaal lauw.
Fileer de makreel, verwijder de graten zorgvuldig en snij de filets in stukjes.
Weet je niet precies hoe je een makreel gemakkelijk schoonmaakt? Hier vind je een handig filmpje.

Snij de afgekoelde aardappels in plakjes en leg in een kom. Giet er 2 el olijfolie over en maal er wat grof zeezout over plus zwarte peper. Voeg de fijngeknipte bieslook toe en hussel alles even door elkaar.

Snipper de ui en cornichons,snij de radijsjes in plakjes en vervolgens in reepjes, de appel met schil in blokjes snijden. Ook de paprika mag in blokjes. Halveer het stuk komkommer overlangs, verwijder het zaad en snij in... je raadt het al, blokjes.
Ja je snijdt wat af. Doe dit alles bij de plakjes aardappel. De kappertjes mogen erbij samen met een handvol rucola. De rucola even in kleinere stukjes scheuren. Tot slot de makreel in de kom kieperen

Maak een sausje van de yoghurt met mierikswortel en dille. Breng op smaak met zout en peper. Giet het over de salade en meng alles voorzichtig.

Stokbroodje erbij en natuurlijk gezouten roomboter!

4 opmerkingen:

Antoinette Coops zei

Zeg begin jij nou ook al food te stylen?? Mooie foto Els!

Eetlust zei

Hahaha, dit is een zogenaamd lucky shot, genomen onder goede weersomstandigheden :) Ik zal er maar geen gewoonte van maken he *grijns*

Anoniem zei

Wel jammer dat als mensen het echte makreel saladegerecht niet kunnen en dan toch maar wat doen.
overal waar ik kijk op internet zie ik hoe fout men bezig is om een makreel salade te maken.

Eetlust zei

Beste Anoniem, kunt u mij vertellen wat u precies bedoelt, want ik word nu wel nieuwsgierig :) Als u HET recept heeft, graag, ik vermeld u met alle plezier. En met recepten is het natuurlijk wel zo dat er allerlei varianten bestaan. Graag lees ik nog van u!