vrijdag 12 april 2013

Broodpizza met pittig gekruid gehakt en geroosterde paprika's

Jaren geleden vulde ik wel eens stokbroden met een gehaktmengsel dat pittig op smaak werd gebracht met onder andere ketjap, ketchup, knoflook en sambal. Die broden gingen in de alufolie en net zolang de oven in tot het gehakt gaar was, de vrijgekomen sappen zorgden voor een knapperige buitenkant waar alle smaken ingetrokken waren. Iedereen in huize Eetlust was er dol op.
Tot de gevulde broden op een gegeven moment mislukten, het brood was nat en zompig, de folie plakte vast en ik krabte me vertwijfeld achter de oren. Hoe kan iets wat je ontelbare malen gemaakt hebt nu ineens niet meer lukken. Ik weet het aan een onbekende samenloop van omstandigheden. Enkele maanden later deed ik weer een poging, wat krijgen we nou, precies hetzelfde laken een pak.  Was de structuur van het brood veranderd, de samenstelling van het gehakt? Een groot raadsel dat nooit opgelost werd. Sindsdien heb ik dit brood wat we zo lekker vonden dan ook nooit meer gemaakt.
Gisteren moest ik er ineens weer aan denken en ik besloot er een draai aan te geven.

Turks brood is bij uitstek geschikt voor broodpizza of pizzabrood, geef het beestje maar een naam. Tomatensaus maakte ik, paprika's geroosterd in de oven met een paar dikke tenen roze knoflook uit Lautrec, de  beste en lekkerste knoflook die ik ken maar helaas niet altijd verkrijgbaar is. Sappig, vol geur en enorm vol van smaak. Doe een teentje bij je gebakken champignons en men denkt dat er een halve bol knof in verwerkt zit, dat soort werk dus.
Terug naar de broodpizza, ik dwaal af merk ik. Het eindresultaat was overheerlijk, een knapperige bodem belegd met pittig gehakt, geroosterde paprika, olijven , mozzarella en wat ingelegde hete peperstukjes...
Ook maken? Daar gaan we! Het is voldoende voor twee personen als hoofdmaaltijd en voor 4 als snack of lunch. Van de paprika's heb je de helft nodig om te beleggen, de andere helft heb ik verwerkt in een salade.




Je hebt nodig voor de tomatensaus:
1 blik tomaten blokjes - klein blikje tomatenpuree - kleine ui of banaansjalotje - 1 spaanse rode peper - 1 teen knoflook - 1 tl suiker - 1 tl oregano -peper en zout - klein scheutje olijfolie

Zo maak je het:
Snipper ui, knoflook en spaanse peper. Verhit de olijfolie in een sauspan en fruit dit drietal op laag vuur tot de ui zacht en glazig is. Voeg tomatenpuree, suiker en oregano toe en fruit een paar minuutjes mee. De tomatenstukjes plus sap erbij en nu zachtjes laten sudderen tot het een dikke saus is. Een minuut of 20 is voldoende. Breng op smaak met zout en peper. Zet weg tot gebruik.

Voor de geroosterde paprika's heb je nodig:
1 rode, 1 gele, 1 groene paprika - 2 dikke tenen knoflook - 1 tl gedroogde tijm - scheutje olijfolie - peper en zout.

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de bolle kant naar boven in een ovenschaal. Leg de knoflook in hun jasje erbij. Sprenkel er wat olijfolie over, bestrooi met wat zout en peper en de tijm. Zet de schaal in de oven  en bak ze tot de paprika zacht is, het velletje gerimpeld en blazen begint te vertonen.
Haal de schaal uit de oven en dek af met alufolie. Laat zo staan tot ze lauw zijn, dat is fijner voor je vingers en het velletje laat nu gemakkelijk los.

En verder:
250 gram rundergehakt - 1/2 middelgroot Turks brood of een 1/4 van een grote ( de rest kan in de vriezer) - 1 bol mozzarella - 3 ingelegde pepertjes (optioneel), ik gebruik biber Tursu/hot peppers van Baktat -wat zwarte olijven - 1 teen knoflook - 1 rode ui - 1 tl cayennepeper - 1 tl pikante paprikapoeder - 1 tl oregano - peper en zout - 1 tl gemalen koriander - 3 el olijfolie.

Verwarm de oven voor op 225 graden

Snijd de ui in ringen en snipper de knoflook. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en rul het gehakt. Voeg de uien en knoflook toe plus de kruiden en specerijen. Laat sudderen tot de uien zacht  zijn. Proef en breng eventueel verder op smaak. Voor mij is dit echt het beetje van dit en beetje van dat werk, ik heb 1 tl van alles aangehouden maar het kan best wat meer zijn. Afijn, gewoon proeven en je eigen smaak eraan geven.

Schep 3/4 van de tomatensaus door het gehakt en schep om. Trek de velletjes van de inmiddels afgekoelde paprika's af en snijd de paprika's in reepjes.
De mee geroosterde knoflook knijp je uit boven een kommetje, roer er 2 el olijfolie door, roer even goed zodat de knoflook als het ware een klein beetje oplost. Voeg een beetje zout en peper toe.

Pak de helft of een kwart van het Turks brood , snij overlangs doormidden zodat je 2 bodems krijgt, Druk het een beetje aan of ga er even lichtjes met de deegroller over. Leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Besmeer met de knoflookolie en vervolgens met de overgebleven tomatensaus. Beleg met het gehaktmengsel. Verdeel er de helft van de paprikareepjes over, wat zwarte olijven, stukjes mozzarella en ingelegde pepertjes die je fijn hebt gesneden en de zaadjes verwijderd anders is het erg hot.

Schuif in de oven en bak ongeveer een kwartiertje tot de bodem knapperig is, het belg heet en de mozzarella bubbelt.
Maak ondertussen een salade waarin je de rest van de geroosterde paprika's verwerkt. Hier werd het met rucola, tomaat en olijven.
Verdeel de broodpizza in stukken en snel aan tafel!







4 opmerkingen:

Unknown zei

Ik had m'n pide na doorsnijden met de roller plat gerold, maar tijdens het bakken ging het toch weer 'rijzen' en verkreeg een soort licht beschuit ...
(http://www.family-oosten.com/blog/2013/03/30/pide-pizza/)

Eetlust zei

Het komt inderdaad weer wat omhoog, maar da's toch niet erg? Het is ook meer om de bovenste laag samen te drukken zodat het niet al het vocht opneemt. Geef mij maar zo'n licht beschuitje hoor :)

Unknown zei

Wat heerlijk is dit zeg! Heb 'em al een paar keer gemaakt. Ook koud is ie lekker :)
Trouwens maak vaak gebruik van je recepten!!!

Vriendelijke groet,
Joys

Eetlust zei

Wat vind ik dit leuk om te lezen Joys! Ga er helemaal van glimmen :)Bedankt voor het grote compliment en fijn dat het gesmaakt heeft!