dinsdag 12 februari 2013

Gehaktballentaart met gestoofde ui en puntpaprika

Een ouderwetse gehaktbal, zo één die naar vroeger smaakt, heel simpel met ui, peterselie, zout, peper, eitje, beetje nootmuskaat en een flinke eetlepel grove mosterd eventueel nog wat paneermeel of beschuit. Brood weken in melk en er vervolgens doorheen kneden is ook beproefd al doe ik dat zelden.
Goed kneden is noodzakelijk, trek daar gerust wat tijd voor uit. Ballen draaien en vervolgens om en om bakken, afblussen met water, deksel op de pan en laat maar sudderen die ballen.
Vaak snipper ik nog een extra uitje en laat het meesudderen. Op het laatst nog wat mosterd toevoegen, aanbaksels losroeren, beetje bouillon erop, lichtjes inkoken, niks mis met die jus.

Wat ik ook altijd doe... extra ballen maken. Niet om ze vervolgens in te vriezen maar om de volgende dag op te eten, op een boterham met wederom een flinke lik mosterd. De kinderen namen het vroeger graag mee naar school, een welkome afwisseling.
Laatst echter was ik de extra ballen 's middags vergeten. Er lag nog een restje kaas, wat uien, puntpaprika, in de diepvries ligt altijd bladerdeeg...dat riep om een hartig taartje. Fantastische uitvinding, restjes over? Hup hartige taart. Ideaal.



In het kader van project 'Koken voor2' , iets waar ik nog steeds niet goed in ben, een kleine quichevorm gepakt met een doorsnede van zo'n 22 centimeter.

Verder heb je nodig:
2 flinke gehaktballen - 125 ml room - 1 ei - 150 gram geraspte kaas - 50 gram abdijkaas of net wat je over hebt -2 uien - 1 rode puntpaprika - 1 takje tijm -zout en peper- paar druppels hot peppersauce - 4 plakjes bladerdeeg - beetje boter om de vorm in te vetten.

Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden ( 150 graden hetelucht). Vet de vorm lichtjes in.
Snij de uien in ringen en stoof ze in wat boter met de tijm 15 tot 20 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
De puntpaprika in kleine smalle reepjes snijden.
Zodra het bladerdeeg ontdooid is, leg je de plakjes op elkaar en rol je het uit tot een ronde lap net iets groter als de de omtrek van je vorm.
Leg de lap erin. Strooi er een laagje geraspte kaas op. Verdeel de abdijkaas in stukjes en verdeel het er over.
De ballen snij je in plakjes en verdeel je eveneens over de bodem.Strooi er wat kaas over.
Daar bovenop komen de uien. Verdeel de rest van de kaas erover.
Klop een ei los met de slagroom, breng op smaak met wat zout, peper en hot peppersauce.
Giet over de taart heen en verdeel de puntpaprika erover.
Vouw tot slot het overhangende deeg op zodat je een leuk randje krijgt.

Schuif het taartje in de oven en bak ongeveer 40 minuten

Lekker met een salade. En was het nu deze keer dan eindelijk wel eens voor 2? Bijna. Twee grote eters krijgen het vast tot de laatste kruimel op. Wij hadden nog een klein puntje over, goed ons best gedaan!

Geen opmerkingen: