vrijdag 5 oktober 2012

Risotto met pompoen, spinazie en gorgonzola

Je kunt er bijna niet omheen, het is pompoenentijd! De enorme joekels die je in supermarkten ziet liggen laat ik daar ook liggen, leuk ter decoratie maar ze smaken meestal naar niks. Flespompoen is vaak al lekker zoet, heel geschikt voor puree maar ook om koekjes mee te bakken, taart, cake, brood...
Pompoen gebruiken we veel te vaak alleen voor soep en dat terwijl je er zoveel meer mee kunt doen. Snuffel maar eens rond op Amerikaanse sites en de recepten vliegen je om de oren. De komende tijd zul je ook wat van dit soort recepten op mijn blog aantreffen aangezien ik druk aan het experimenteren ben!

Risotto mag je me in alle seizoenen voorschotelen, je mag me er bijna wakker voor maken. Risotto is als een warme deken, voeten in het zand, geliefd gezelschap, een goed boek. De laatste hap extra genietend in je opnemen. Risotto is comfort!
Voor dit recept heb ik niet de flespompoen gebruikt maar een deel van een hokkaido.


Het recept is voldoende voor 2 personen. Doordat Dieuwertje van Kookboek.nl dit recept maakte voor de foodblogswap kwam ik erachter dat ik helemaal vergeten was het aantal personen te noemen. Bij deze.. voor 2 dus! Zo zie je maar, zo'n swap heeft nut:)


 Je hebt nodig:
125 gram arborio rijst -  1 banaansjalot of kleine ui - 250 gram schoongemaakte pompoen - 2 handenvol verse spinazie - 700 ml hete groentebouillon - 1 glas droge witte wijn - 3 el olijfolie - 1 takje tijm - 10 naaldjes verse rozemarijn - ongeveer 50 gram geraspte parmezaanse kaas - ongeveer 50 gram gorgonzola.

Zo maak je het:
  • Snipper de banaansjalot en snijd de pompoen in kleine stukjes.
  • Verhit in een ruime pan de olijfolie. Fruit hierin de sjalot, pompoen, geriste tijmblaadjes en fijngeknipte rozemarijnnaaldjes een minuut of. Schep goed om en om.
  • Voeg de rijst toe, schep goed door. De rijst moet een glanzend laagje krijgen.
  • Blus af met de witte wijn, roer goed door en laat de rijst en pompoen de wijn grotendeels opnemen.
  • Voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon toe. Roer regelmatig en check regelmatig of de rijst gaar is. Zelf had ik zo'n 600 ml bouillon nodig.
  • Zodra de rijst en pompoen gaar zijn en als het goed is loopt dat mooi synchroon, roer je er de parmezaanse kaas door.
  • Schep vervolgens de spinazie er door. Laat even slinken.
  • Zorg voor voorverwarmde borden, schep wat van de heerlijke smeuïge risotto erin en verdeel er wat stukjes gorgonzola over. De gorgonzola zal smelten en die extra pittige romigheid doet het erg goed.
Risotto moet vloeien, geen berg rijst op een bord, risotto is zacht, smeuïg, begrijpt u? Door de pompoen krijgt de risotto een mooie gele kleur, met het oranje van de pompoen en het groen van de spinazie een echt herfstgerecht!




8 opmerkingen:

Jacqueline zei

Het klinkt heerlijk ga het zeker een dezer dagen maken.....en afwachten wat er nog komen gaat !!!

Eetlust zei

Laat dan zeker even weten hoe je het vindt, vind ik altijd leuk! Experimenteren met pompoen is boeiend, niet altijd even succesvol :)

Es zei

Ik maak nooit risotto. Ik geloof dat er al eens een gesprek is geweest met Antoinette. Ik kan natte rijst gewoon niet goed plaatsen!
Misschien, ooit.
:)

Eetlust zei

Es, je weet niet wat je mist! Kom op, gewoon een keer proberen :-) Je kunt het!

Karin - The F Girl zei

Oh risotto, wat heerlijk. Deze week weer eens maken. Maar ik moet toegeven: Ik heb een beetje pompoenenangst. Ik vind het heerlijk om te verwerken in gerechten, maar het slachten van zo'n pompoen vooraf is iets waar ik werkelijk tegenop kan zien. Misschien doe ik daar iets verkeerd? :-) Hoe dan ook, ik moet er maar eens overheen stappen als ik dit zo zie!

Eetlust zei

Zo'n hokkaido is inderdaad behoorlijk stevig... zacht uitgedrukt. Ik worstel er ook altijd gezellig even mee. Je kunt ook flespompoen gebruiken, die zijn een stuk zachter en de smaak van flespompoen vind ik erg lekker!

Anoniem zei

Ik heb vandaag in Nieuw Zeeland deze risotto gekookt en ik vond hem heerlijk! Bedankt voor deze link. Groetjes Marieke Verra

Eetlust zei

Dank je wel voor je reactie Marieke, fijn dat het heeft gesmaakt en wat leuk dat je in Nieuw Zeeland mijn blog hebt gevonden! Ik reageer wat laat maar ik was even aan het genieten van mijn vakantie :)