maandag 17 september 2012

Rozijnenbroodjes in een bakblik

Eigenlijk heten ze Chelsea Buns maar aangezien ik een andere vulling heb gebruikt, lees sucade heb weggelaten, noem ik het maar rozijnenbroodjes in een bakblik. Heerlijk zacht, licht zoet met een klein knapperig glazuurlaagje. Het ziet er ook nog eens leuk uit aangezien je het deeg met vulling oprolt en in plakken snijdt waarna ze tegen elkaar aan in een bakblik worden gelegd. Ik heb een bakblik van 28x18 cm gebruikt, daar passen 12 broodjes in. Het was de eerste keer dat ze mijn keuken uitrolden en zeker niet de laatste!



Je hebt nodig voor het deeg:
500 gram bloem - 225 ml melk (lauwwarm) - 1 ei op kamertemperatuur - 1/2 tl zout - 75 gram poedersuiker - 50 gram zachte roomboter - 7 gram instantgist.

Je hebt nodig voor de vulling :
175 gram rozijnen - 2 el gesmolten roomboter - 2 el bruine suiker - 1/2 el kaneel

Voor het glazuur:
50 gram poedersuiker - 4 el water

Zo maak je het:
  • Zeef bloem met poedersuiker  boven een kom. Maak een kuiltje en strooi daar de gist in. Voeg de kleingesneden boter toe plus melk en het ei. Roer alles door elkaar met een houten lepel. Stort het dan op een schoon werkblad dat licht bestrooid is met bloem. Kneed het een minuut of 5, voeg dan het  zout toe. Kneed nog 10 minuten, in ieder geval tot het deeg glad en elastisch is.
  • Vet een kom licht in met olie, leg het deeg erin, draai om zodat alle kanten ingevet zijn. Bedek met ingevet plasticfolie en laat een uur rijzen op een warme plek. Het volume moet uiteindelijk verdubbeld zijn.
  • Sla na het rijzen het deeg voorzichtig door en rol het vervolgens uit tot een vierkant van ongeveer 30x30 cm.
  • Bestrijk het deeg met de gesmolten boter. Bestrooi het met de rozijnen, bruine suiker en kaneel maar zorg ervoor dat je aan de randen ongeveer 1 cm vrijhoudt.
  • Rol het deeg nu op als een rol. Druk de randen dicht. Leg het met de naad naar beneden en druk nog even zachtjes aan. Snijd de uiteindjes eraf en bak die apart mee, heb je meteen wat om te proeven en in de uiteindjes zit niet zoveel vulling.
  • Snijd de rest van de rol in 12 plakken en leg ze met de snijkanten naar boven in een ingevet bakblik.
  • Dek het blik af met ingevet plasticfolie en laat ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek. In ieder geval tot het volume verdubbeld is. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
  • Schuif het blik de oven in en bak de broodjes 15 à 20 minuten.
  • Laat ze na het bakken een beetje afkoelen en maak intussen de glazuur. Vermeng in een steelpannetje de poedersuiker met het water en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Verhit vervolgens op hoog vuur tot het stroperig wordt. Blijf erbij want het kan op een gegeven moment hard gaan.
  • Bestrijk de nog warme broodjes met het glazuur en laat verder afkoelen of serveer ze nog een beetje warm.
Bron: De Broodbijbel, Christine Ingram en Jennie Shapter, Veltman Uitgevers, ISBN 9789048303069

Geen opmerkingen: