maandag 7 mei 2012

Meatless Monday: Lentestamppotje met raapstelen, paprika en appel

Meatless Monday is een non-profit organisatie die zich inzet om mensen één dag per week, en het liefst vaker natuurlijk, aan te sporen een vleesloos dagje in te voeren. En met zo'n lekker lentestamppotje moet het ook voor de doorgewinterde carnivoor geen enkel probleem zijn.
Raapstelen is een echte voorjaarsgroente, het frisse groene gekartelde blad smaakt lekker pittig. Het wordt ook wel bladmoes of keeltjes genoemd. Heel goed te gebruiken in salades, op een broodje met radijs en oude kaas en  door de stamppot dus. Over die radijzen gesproken, die kunnen dus ook prima in het stamppotje.
Ik was dit weekend  maar wat blij met de zak 'vers van de pers' raapstelen!




Je hebt nodig voor 4 personen:
1 kilo kruimige aardappels - 250 gram raapstelen - 1 rode paprika - 1 appel (elstar) - 1 klein sjalotje -  1 groentebouillonblokje - scheutje melk - zout en peper.

Zo maak je het:
  • Schil de aardappelen, verdeel in hapklare brokken en kook ze gaar in water plus een groentebouillonblokje.
  • Hak intussen de raapstelen in stukjes, was ze en laat uitlekken
  • Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika klein.
  • Snipper het sjalotje heel fijn.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en hak in kleine stukjes.
  • Zodra de aardappelen gaar zijn, giet je ze af maar pas op bewaar wat van het kookvocht.
  • Stamp er met het bewaarde kookvocht een puree van en voeg eventueel nog wat melk toe.
  • Hussel de raapstelen, paprika en sjalotjes er door en warm de puree door. De raapstelen gaan nu slinken.
  • Voeg daarna de appel toe, het liefst zo laat mogelijk zodat het door de warmte geen moes wordt. De appel moet zijn structuur behouden maar wel warm worden.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
Eet er nog een salade bij of een vleesvervanger, die heb je tegenwoordig ook in alle soorten en maten!

Geen opmerkingen: