donderdag 2 augustus 2012

Pittige mini gehaktbroodjes voor 2

Koken voor 2, mijn nieuwe project zo kun je het wel noemen. De kinderen zijn uit huis en ineens dienen de hoeveelheden danig aangepast te worden en dat valt voor mij niet mee. Hier schreef ik al eerder over.
Er moet maar eens serieus werk van gemaakt worden, restjes verdwijnen iedere keer in de vriezer om vervolgens af en toe naar de 'huizen' van zoon en dochter te verdwijnen maar het gros blijft liggen. Nu ben ik ook al niet zo'n 'labelaar' dus na verloop van tijd weet ik niet meer wat er in dat groene bakje zit. Efficiënter aan het werk dus!

Een tijdje geleden kocht ik bij kookwinkel Zus en Zo in Nijmegen een aantal éénpersoons broodblikjes, niet alleen geschikt voor brood natuurlijk, ook voor deze mini gehaktbroodjes. Koken voor 2, het werd voor drie maar aangezien koud gehakt zo lekker is op brood is het in dit geval helemaal geen probleem.



Je hebt nodig voor 1 middelgroot gehaktbrood of 3 kleintjes:
225 hoh gehakt - 1/2 paprika - 1 kleine ui - 1 teentje knoflook - het wit van 1 kleine prei - 2 el ketchup - 1 el ketjap manis - 1 flinke tl sambal badjak - 1 tl pikante paprikapoeder - 1 tl garam masala - peper - 3 plakjes rookspek - evt wat zout maar eigenlijk niet nodig.

Zo maak je het:
  • Snipper de paprika, ui en knoflook
  • Snijd het wit van de prei ragfijn. Ik leg de stengel in de lengte, snijd van boven tot bijna beneden, nu dwars een aantal malen insnijden en daarna fijnsnijden. Eigenlijk op dezelfde manier zoals je een ui snippert.
  • Doe het gehakt in een kom en vermeng met alle overige ingrediënten behalve het spek. Goed kneden tot het een homogene massa is, het blijft wat nattig.
  • Verdeel het gehakt in 3-en, vorm er kleine broodjes van en leg in de vormpjes. Invetten is eigenlijk niet nodig.
  • Snijd de plakjes spek door de helft en leg er per bakje twee op.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 185 graden) en bak ze 25-30 minuten.
Lekker met boontjes met rode ui plus rijst of gebakken krieltjes.
De boontjes kook ik net niet beetgaar, afgieten en nog even terug zetten op laag vuur met een scheut olijfolie, gemalen peper en een in ringen gesneden rode ui tot de ui wat zachter is geworden.


4 opmerkingen:

Unknown zei

Ach, mijn probleem is dat ik altijd kook voor een weeshuis, terwijl we maar met z'n 3 zijn.
Wil ik eens een klein pannetje soep voor 1 dag maken, eindig ik -door telkens in fantasie wat erbij te gooien- met 6 liter soep ...

Eetlust zei

Hier precies hetzelfde Paul,zeker met feestjes want men zal maar tekort komen...en daarnaast vind ik het ook veel te leuk om allerlei hapjes te maken.

Martine zei

Ik maak ook altijd te veel en wij hebben geen kinderen, maar ik gebruik de restjes ook meestal wel weer. En in de vriezer zijn eenpersoonsporties ook altijd wel weer handig.
Deze gehaktbroodjes vind ik superleuk en deze vormpjes heb ik ook, dus dat komt binnenkort bij ons op tafel. Ik maak er bananen/notenbroodjes in.

Eetlust zei

Als je het opeet zijn 1 persoonsporties zeker handig, het probleem hier is dat het wel in de vriezer verdwijnt maar zo weinig meer opduikt :)Ben benieuwd wat je van de 'broodjes' vindt Martine.