tag:blogger.com,1999:blog-51920903982757121212024-03-14T04:17:31.014+01:00Eetlust!eet·lust de; m trek in eten (Van Dale) Ook: appetijt, etenstrek,graagheid, smaak. Appetijtelijke verhalen en smakelijke recepten.Unknownnoreply@blogger.comBlogger485125tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-71864477216648779522015-08-17T12:17:00.003+02:002015-08-17T12:23:28.989+02:00Spaghetti alla puttanesca"Wat eten jullie vanavond?"
"Spaghetti alla puttanesca"
"Spaghetti hoe?"
"Puttanesca."
"Dat betekent toch ....."
"Uhu inderdaad"
Niks zeggen en toch allebei weten waar je het over hebt. Dat is best knap.
Een tot de verbeelding sprekende naam voor een recept. De eenvoudige en razendsnel klare saus van tomaten, ansjovis,knoflook, peper en kappertjes vindt zijn oorsprong in Napels.
Over de Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-79200890541762240272015-08-14T12:35:00.000+02:002015-08-15T14:45:06.030+02:00Salade FarandoleSalade Farandole. Het deed mij denken aan dansen op het dorpsplein, zwierende rokken, wapperende linten. Slierten mensen hupsen tussen de in lange rijen opgestelde tafels door.
Tafels met karaffen wijn, hier en daar een omgevallen glas, borden met resten kip. Geschater weerklinkt.
Mooie beelden ware het niet dat farandole niets anders betekent dan mengelmoes Oftewel mik er maar in wat de Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-12770303469437595492015-07-28T09:50:00.000+02:002015-07-29T12:26:17.656+02:00Quiche met artisjokkenhartjes en hamTijdens de vakantie kan ik het niet nalaten om wat tijdschriften aan te schaffen voor thuis. Je herkent het misschien wel. Wat nieuwe inspiratie is altijd mooi meegenomen.
Manlief weet dat en wacht geduldig, althans dat denk ik, tot ik de hele riedel door mijn handen heb laten gaan. Vaak liggen er ook pakketjes met tijdschriften. Van een paar jaar geleden die ze over hebben en uiteindelijk Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-83462699033601324052015-07-23T11:14:00.000+02:002015-07-23T11:14:12.281+02:00Geitenkaas met basilicum, komkommer en wilde perzikOnderweg van la douce France naar ons eigen land lassen we natuurlijk zo af en toe een stop in. Even de benen strekken, plasje plegen en wat eten. Over dat laatste doen we niet al te moeilijk Gewoon even zo'n voorverpakte sandwich. Ja, zo'n meestal vrij klef geval. Stiekem zijn ze best lekker en op de één of andere manier hoort dat bij ons geraas over de snelweg.
Laten we het gemakshalve een Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-28804615669169283302015-07-17T10:00:00.003+02:002015-07-17T10:00:28.882+02:00Het paradijsje dat Ducel heetTot ons kroost besloot dat er betere opties waren dan vakantie vieren met pa en ma vermaakten we ons op campings. Ideale setting voor kinderen daar blijven we bij. Genoeg leeftijdsgenoten om je heen om ieder jaar bij thuiskomst te verzuchten dat het de beste vakantie ever was.
Missie geslaagd. Het jonge spul blij, wij blij.
Toch vonden wij het uiteindelijk wel welletjes. Iets meer luxe of beter Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-29638146886213308362015-06-01T13:44:00.001+02:002015-06-01T13:44:54.864+02:00Aziatische BarbecuesausAlweer juni. Ongelofelijk hoe al die maanden als zandkorrels door je vingers glippen. Nog even en we zitten weer aan de oliebollen. (Nu niet gaan overdrijven Els)
Juni, de zomer schijnt nu toch echt op reis te zijn naar onze contreien. De tuin heb ik nog niet echt hoeven sproeien dankzij alle 'zegen komt van boven'.
Nu kan ik wel een hele klaagzang gaan houden over de niet zo zonnige meimaand Unknownnoreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-84906118729052924192015-05-25T13:13:00.000+02:002015-05-25T13:47:28.680+02:00Dip van cannellinibonen en artisjokkenhartjesSoms probeer je recepten uit die na het proeven meteen op het lijstje 'Nooit meer vergeten' belanden. Het nooit meer vergeten is in dit geval overigens positief bedoeld.
Naast gedroogde bonen hebben wij vaak ook blikken met diverse bonen in de kelder staan. Heel erg handig bij het bereiden van een snelle maaltijd of om door een salade te husselen. En in dit geval er een dip van te draaien.
Het Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-23285963891622623322015-05-18T12:16:00.000+02:002015-05-18T12:55:18.013+02:00Workshop vlechtbroden bakken bij Uit de keuken van LevineEen workshop volgen bij Levine. Het stond al zo lang op mijn lijstje. De mensen die mij kennen weten dat ik niet echt een bakker ben, meer een koker. Toch bak ik af en toe brood en met name broodjes. Negen van de tien keer naar de recepten van Levine omdat ik weet dat het dan meestal wel lukt. Als het geen succes is ligt het niet aan haar maar aan mij.
Vorig jaar al planden we een dagje op de Unknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-74950082618910579352015-05-15T09:30:00.000+02:002015-05-15T14:14:37.690+02:00Frittata met spinazie, courgette, champignons en baconBoordevol groenten zit deze frittata. Een ideale avondmaaltijd op drukke dagen of om lekker te delen tijdens de lunch.
Ook is het een hele fijne opvreter van restjes. De eieren maken er korte metten mee en het ruimt zo lekker op in die koelkast.
Het enige wat ik nog hoefde te halen was spinazie. Spinazie zat in mijn hoofd dus spinazie moest het worden. Geen discussie over mogelijk.
Baalde Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-53268260694298217872015-05-13T14:36:00.000+02:002015-05-13T14:36:26.924+02:00Garnalen in pittige tomaten-paprikasaus met een Mexicaans tintjeZo dames en heren, dat is even geleden he. Net als vorig jaar had mijn pc weer eens kuren. Hij zette zijn achterste behoorlijk tegen de krib aangezien hij aan een systeemherstel ook maling had.
Systeemherstel, hoop in bange dagen en dan op je scherm te zien krijgen 'systeemherstel kan niet worden uitgevoerd'. Lekker dan.
Dus kroop ik maar weer eens dieper in de krochten van dit vermaledijde ding.Unknownnoreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-81701797755734979122015-04-20T10:59:00.000+02:002015-04-20T10:59:56.826+02:00Salade met kip en Aziatische dressingSalades in alle soorten en maten kunnen wat mij betreft in elk seizoen. Maar vooral in de lente en de zomer wanneer het zonnetje heerlijk schijnt, de temperatuur aangenaam is lijkt het of we er dubbel van genieten.
Daarnaast kun je met niet al te ingewikkelde ingrediënten in een wip een schaal vol op tafel toveren.
Vorige week woensdag was de eerste zomerse dag van het jaar. Het kwik haaldeUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-31054120409549681892015-04-13T12:30:00.000+02:002015-04-13T12:30:12.348+02:00Dip van paprika olijven kappertjes en Parmezaanse kaasHet maken van deze dip is een fluitje van een cent. Alleen even wat snijden en alles in de blender mikken of je staafmixer gebruiken. Handig. Behalve dippen valt het ook prima te smeren.
Smaakt ook uitstekend bij gegrilde kip kan ik je vertellen.
Ons voornemen was om gisteren weer heerlijk aan de asperges te gaan maar gezien de prijzen besloten we nog een weekje te wachten. De aftrap van het Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-72816694999024607472015-04-07T11:19:00.000+02:002015-04-07T11:19:15.245+02:00Miniquiche met ricotta en tomaatWat boften we zondag toch met die heerlijke zon. Voor buiten lunchen was de tijd nog net niet rijp maar wat een vrolijke, feestelijke Paasdag.
Ik hou van Pasen, het is voor mij zo'n voorbode van kleur, wijd open deuren, de geur van net gemaaid gras, blote voeten, korte mouwen, buiten eten en buiten zijn.
Dat er soms snoeiharde tropische regens rondwaren met als gevolg volgelopen straten en Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-34631627360528544112015-03-31T11:44:00.000+02:002015-03-31T14:30:20.620+02:00Uienchutney met pruimen en gemberHet afgelopen weekend maakte ik weer eens zelf naan, je weet wel dat heerlijke Indiase platbrood. Echt zo simpel om zelf te maken! Een pan met gekruid gehakt, een beetje van dit en een beetje van dat. Flinke lepel Bengaalse currypoeder, een verrukkelijk mengsel met onder meer kaneel, fenegriek en koriander. Niet overdreven pittig dus er mocht wel een rode peper bij, of twee.
En zo creëer je het Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-47003537390943121562015-03-30T14:17:00.002+02:002015-03-30T14:17:53.925+02:00Koude komkommersoep met Tie Guan Yin OolongVorige week woonde ik een theeproeverij bij. Samen met Mariëlle Keetels, theesommelier en eigenaar van TheeJoy, georganiseerd voor die gezellige kookboekenwinkel waar ik werk. Nu ben ik niet zo'n theeleut en al helemaal niet gecharmeerd van thee met allerhande vreemde fruitsmaakjes.
Maar een kopje echte, pure thee weet ik zo op zijn tijd wel te waarderen.
Om de proeverij wat extra cachet Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-44833048656719520882015-03-17T11:25:00.002+01:002015-03-17T11:38:52.289+01:00Ovenschotel met kip, groene kruiden, limoen en pistachenotenHet was de hoogste tijd om al die mappen met losse knipsels eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. En om het gros in de papierbak te kieperen.
Als een gerecht na tien jaar niet opgenomen is in je menu, al is het maar twee keer per jaar, dan geloof ik niet dat het er de komende even zovele jaren nog van komt.
Schiften dus.
Kwam zowaar nog een TIP, kent u die nog, tegen uit 2001. Het Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-3541459424114745882015-03-11T13:15:00.000+01:002015-03-11T13:59:15.785+01:00Over Salmagundi en Noorse vissaladeWekelijks gaan er vele kookboeken door mijn handen en ik moet eerlijk bekennen dat ik over al die nieuwe uitgaven niet altijd even enthousiast ben. Onoverzichtelijke recepten, soms ronduit slechte lay-out, afgeraffelde indruk, een verkoopprijs die niet in verhouding staat tot de inhoud. Plak er maar een bekende kop op en het verkoopt wel, dat dus. Jammer, want voor vijf of meer euro minder zijn Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-72333308031175100432015-03-04T12:58:00.001+01:002015-03-04T12:58:55.336+01:00Salade met rijstnoedels, rundvlees en nuoc chamZodra het maart is begint het bij mij te kriebelen.
Net of ik weer wakker word na een lange winterslaap. Mijn innerlijke batterijen laden zich op en ik krijg weer zin. Zin om van alles te ondernemen.
Lekker naar buiten, die tuin in. De borders ontdoen van hun winterdekje en ontdekken dat van alles voorzichtig de kopjes boven de grond uitsteekt, zoekend naar licht.
Stiekem kijk ik nog wat verder Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-40945322980956611812015-02-26T12:25:00.000+01:002015-02-26T12:25:18.084+01:00Eten met de paps bij Maaszicht in AsseltEen dag met een dikke, uitbundige strik erom.
Zo mag je het gerust noemen wanneer je vader de prachtige leeftijd van 84 heeft bereikt.Een uitstekende reden om de lunch nu eens niet in het verzorgingstehuis te gebruiken maar af te zakken naar zijn favoriete restaurant in het naastgelegen dorpje Asselt.
Gelegen op een heuvel met een prachtig uitzicht over de Maas. Hun naam doen ze alvast eer aan.
Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-65962808456772516662015-02-13T09:35:00.001+01:002015-02-13T09:35:09.509+01:00Knapperig platbrood LavashLavash is een dun platbrood. Het wordt gegeten van Armenië tot Turkije en Iran. Met weinig ingrediënten bak je simpel en snel deze broden die naderhand ook gedroogd kunnen worden zodat ze erg lang houdbaar zijn.
Zoals jullie konden lezen ben ik gezellig met 'Honey & Co' in de keuken bezig geweest. Uit dat boek komt dit recept voor lavash.
Het grappige is dat lavash veelal omschreven wordt alsUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-3996375522920949272015-02-09T14:47:00.000+01:002015-02-09T15:36:12.394+01:00 Knolselderijpuree met yoghurt (mezze)De afgelopen weken ben ik nogal in de weer geweest met een boek vol Midden-Oosterse gerechten; 'Honey & Co' van Sarit Packer en Itamar Srulovich .
Dit stel werkte respectievelijk als patissier en chef-kok bij de u welbekende Yotam Ottolenghi.
Na die leerschool sta je blijkbaar zo ijzersterk in je schoenen dat het openen van je eigen restaurant een logische volgende uitdaging lijkt. Dat Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-63309586850902206522015-01-25T15:13:00.001+01:002015-01-25T15:39:20.160+01:00Over sushi in Tilburg en dagdromenEr moet me iets van het hart. Iets over sushi.
Ons hele gezin is dol op deze Japanse lekkernij alsook op de flinterdunne sashimi, we aten het lange tijd bij bijzondere gelegenheden en genoten met glunderende ogen en de breed lachende smaakpapillen maakten juichend een rondedansje.
In die tijd bezat Tilburg één Japans restaurant waar je in zo'n koddige kimono aanschoof bij een teppanyaki plaat om Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-15892755448768730132015-01-21T12:36:00.001+01:002015-01-21T12:36:42.026+01:00Aardse paddenstoelensoepNadat we vorige week een aantal gezellige uurtjes doorbrachten bij schoonzus en zwager ter ere van zijn verjaardag worstelden we ons tegen de harde koude wind in naar huis. Verraderlijke windvlagen , dan van voren, ineens een flinke ruk van rechts. Ben er wel klaar mee en al helemaal met die dagen vol schemer en donkerte. Zo zelden is er maar een spoortje helder licht te bekennen, ik word er wat Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-21840741109241235132015-01-12T11:00:00.000+01:002015-01-12T11:00:19.492+01:00Gebakken rijst met snijbonenSnijbonen zijn op bonengebied stiekem onze favoriet. Daarmee wil ik de sperzieboon, de sugar snap, de haricot vert en de peul echt niks tekort doen, zij sieren óók frequent onze dis.
Was het vroeger in het ouderlijk huis de vaste begeleider van de pieper en gehaktbal, ik serveer ze regelmatig bij Aziatisch aandoende maaltijden. Samen met wat sambal of een rode peper, een scheutje ketjap en wat Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5192090398275712121.post-76760992301098402532015-01-07T12:49:00.001+01:002015-01-07T13:11:59.005+01:00Zuurkoolschotel met varkensvlees, paprika, pruimen en meerAlweer een week onderweg in het nieuwe jaar. Na al het feestelijk gedoe de hoogste tijd voor gewone pot. Een pan vol zuurkool aangevuld met paprika, uien, varkensvlees, pruimen, tomatenblokjes en pittige cayennepeper, zoete en gerookte paprikapoeder.
Laten we de knoflook niet vergeten, het karwijzaad en of het niet op kan ook nog wat rookworst. Een variant op bigos dus, de beroemde Poolse Unknownnoreply@blogger.com2